Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Orașul francez Grenoble permite femeilor să poarte „burkini” în piscine

Orașul francez Grenoble a permis oficial femeilor musulmane să poarte burkini, sau costume de înot care acoperă întregul corp, în piscinele publice. Membrii consiliului municipal au aprobat cu strictețe noile reguli în timpul unei ședințe de luni, în ciuda opoziției politice.

După o dezbatere tensionată, s-au înregistrat 29 de voturi pentru măsura, 27 de consilieri au votat împotrivă și două abțineri.

Ministerul de Interne al Franței a declarat că va bloca mișcarea, care contrazice legile franceze privind secularismul și „neutralitatea serviciului public”. Gérald Darmanin a descris decizia ca fiind o „provocare comunitară inacceptabilă, contrară valorilor noastre”.

Dar primarul orașului Grenoble, Eric Piolle, a susținut în repetate rânduri că dezbaterea despre burkini este o „neo problemă”. Piolle a declarat că schimbarea regulamentului piscinelor -- adusă înainte ca piscinele să se deschidă la mijlocul lunii iunie -- urmărește „eliminarea interdicțiilor aberante de îmbrăcăminte” și combaterea „interdicțiilor asupra corpului femeilor”.

De la 1 iunie, Grenoble își va relaxa regulile și va permite atât femeilor, cât și bărbaților să înoate topless sau să poarte costume de înot pentru întregul corp pentru protecție solară sau credințe religioase.

„Poartă ce vrei”

Mișcarea a fost susținută de activiști pentru drepturile femeilor din Franța, care au militat pentru ca oamenii să „poarte ce vor” la piscine. Însă parlamentarii din partidul de guvernământ En Marche al președintelui Emmanuel Macron au susținut că vălurile islamice sunt împotriva valorilor stricte laice ale Franței, care separă statul de religie.

Oponenții susțin, de asemenea, că burkini-ul este un simbol al opresiunii femeilor, asemănător voalului integral care este purtat în unele țări cu majoritate musulmană.

Președintele de dreapta al regiunii Auvergne-Rhône-Alpes a amenințat pe Twitter că va retrage toate finanțările regionale către oraș din cauza noilor reguli.

Prefectul regional din Isère a anunțat duminică că va trimite decizia consiliului tribunalului administrativ din Grenoble. „Abia aștept ca guvernul să ne explice de ce ar trebui să ne ascundem toate semnele religioase într-o piscină”, a spus Piollo pentru Franceinfo, luni.

Cu doi ani în urmă, aproximativ 30 de stațiuni de coastă franceze interziceau femeilor să poarte burkini pe plaje. Mai târziu, cea mai înaltă instanță administrativă a Franței a decis că decretele anti-burkini erau „un atac grav și vădit ilegal la adresa libertăților fundamentale”.

La Grenoble, ONG-ul Alliance Citoyenne a organizat mai multe cascadorii recente în piscinele orașului pentru a susține noile reguli. Grupul a militat și împotriva Federației Franței de Fotbal, care interzice purtarea hijaburilor islamice în competiții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE