Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Îngrijorările cresc pentru alpinista din Iran care a concurat fără hijab. Elnaz Rekabi ar fi dispărut

Îngrijorările cresc pentru o atletă iraniană, care a participat la o competiție de alpinism în Coreea de Sud fără să poarte hijab.

Decizia lui Elnaz Rekabi, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de escaladă din 2021, de a renunța la văl, sau hijab, a venit în contextul în care protestele declanșate de moartea unei femei de 22 de ani la 16 septembrie au intrat în a cincea săptămână. Mahsa Amini a fost reținută de poliția de moralitate a țării din cauza vestimentației sale.

A părăsit Seul mai devreme

Ambasada iraniană din Seul a declarat că Rekabi, în vârstă de 33 de ani, a părăsit țara marți dimineață. S-a raportat că ea trebuia să plece miercuri, dar că autoritățile iraniene i-au cerut să vină mai devreme.

Serviciul persan BBC a citat o sursă anonimă care a descris faptul că oficialii iranieni au confiscat atât telefonul mobil, cât și pașaportul lui Rekabi, potrivit Euronews.

O nouă postare pe Instagram, pe un cont atribuit sportivei, spune că nepurtarea hijabului a fost un gest „neintenționat”, deși nu a fost imediat clar dacă a scris sau nu postarea sub constrângere.

Guvernul iranian exercită în mod obișnuit presiuni asupra activiștilor din țară și din străinătate, difuzând adesea la televiziunea de stat ceea ce grupurile de apărare a drepturilor descriu drept mărturisiri forțate.

IranWire, un site web fondat de un jurnalist iraniano-canadian care a fost odată deținut de regim, a afirmat că Rekabi ar fi fost transferată imediat după ce a ajuns în țară în faimoasa închisoare Evin din Teheran.

Închisoarea Evin a fost scena unui incendiu de proporții la sfârșitul săptămânii trecute, în urma căruia au murit cel puțin opt prizonieri.

Într-un tweet, Ambasada Iranului la Seul a negat marți „toate știrile false și dezinformările” privind plecarea sportivei. Dar, în loc să posteze o fotografie cu ea de la competiția de la Seul, aceasta a postat o imagine cu ea purtând un văl la o competiție anterioară la Moscova.

Cine este alpinista iraniană Elnaz Rekabi?

Elnaz Rekabi era deja un talent recunoscut în domeniul escaladei pe bolovani în Iranul său natal și în întreaga Asie, înainte de a pătrunde pe scena internațională a Cupei Mondiale în 2016.

Fără nicio federație națională care să o sprijine, Rekabi și-a finanțat singură cariera și a luptat pentru a încerca să depășească discriminarea de gen.

Într-un interviu acordat în 2016 postului Euronews, ea a declarat că prietenii o încurajează și o îndeamnă să continue cu acest sport, „dar este adevărat că de fiecare dată când oamenii mă întreabă despre ceea ce fac sunt uimiți. Dar, ca o notă pozitivă, ajută și alte fete să iasă și să practice acest sport", a spus ea.

Un alt obstacol pe care Rekabi l-a evidențiat și care uneori poate sta în calea ascensiunii sale este hijabul pe care îl poartă. Cu toate acestea, ea a declarat pentru Euronews că încearcă să ocolească acest obstacol fără a-și compromite convingerile religioase.

„La început, a fost un pic bizar pentru ceilalți atleți, care erau curioși să vadă o fată care poartă o eșarfă pe cap și o ținută care îi acoperă brațele și picioarele în timp ce concurează în interior la o temperatură atât de ridicată. Cu siguranță, când este cald, hijabul devine o problemă. În timpul competiției, corpul tău are nevoie să evacueze căldura. Dar am încercat să creăm noi înșine o ținută care să respecte hijabul și care să fie compatibilă cu practicarea alpinismului."

Ce s-a întâmplat în timpul competiției de la Seul?

Rekabi nu a îmbrăcat hijabul în timpul finalei de duminică la Campionatului din Asia al Federației Internaționale de Alpinism Sportiv, potrivit Federației Alpiniste Coreene.

Oficialii federației au declarat că Rekabi a purtat un hijab în timpul aparițiilor sale inițiale la evenimentul de alpinism de o săptămână. Ea a purtat doar o bentiță neagră pe cap când a concurat duminică, cu părul prins în coadă.

Rekabi a făcut parte din delegația iraniană de 11 membri, formată din opt sportivi și trei antrenori.

Oficialii federației au declarat că inițial nu știau că Rekabi a concurat fără hijab, dar au analizat cazul după ce au primit întrebări despre ea. Aceștia au spus că evenimentul nu are nicio regulă privind obligativitatea ca sportivele să poarte sau să nu poarte văl. Cu toate acestea, femeile iraniene care concurează în străinătate sub steagul iranian poartă întotdeauna hijab.

Într-o declarație, Federația Internațională de Escaladă Sportivă a declarat că a fost în contact cu Rekabi și că „va continua să monitorizeze situația pe măsură ce evoluează, la sosirea ei".

„Este important să subliniem că siguranța sportivilor este primordială pentru noi și susținem orice efort de a menține în siguranță un membru valoros al comunității noastre în această situație", a declarat federația, adăugând că sprijină pe deplin alegerile și libera exprimare a sportivilor.

Rekabi a urcat de trei ori pe podium la Campionatele Asiei, obținând o medalie de argint și două de bronz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE