Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul susține că Mahsa Amini a murit din cauza unei afecțiuni care împiedică oxigenarea creierului și nu „din cauza bătăilor”. Așa arată un raport medical publicat de Republica Islamică, la mai bine de trei săptămâni de la decesul tinerei, după ce a fost reținută de poliția moralității.

Mai mult, presa de stat de la Teheran a dat publicității un film care ar arăta cum Mahsa leșină într-o încăpere plină de femei, unde era deținută. Cazul ei a declanșat un val de revolte atât în Iran, cât și întreaga lume.

Familia reclamă semne de lovire pe corpul tinerei

„La ora 19:28 vehiculul de poliție intră în curtea secției poliției de securitate morală. Mai multe femei ies din mașină. Domnișoara (Mahsa) Amini este printre ele. Domnișoara Amini intră în clasă împreună cu altele și ia loc. 28 de minute mai târziu, la 19:56, Domnișoara Amini leșină în timp ce vorbește cu o femeie ofițer de poliție de securitate morală,” se arată în filmarea dată publicității.

În filmare pot fi observate eforturile de salvare a tinerei, dar fără succes: „Unii dintre cei prezenți se adună în jurul ei. Un alt ofițer de poliție de securitate morală la 19:57:12 aduce un paramedic de poliție la fața locului. La 19:58:02, paramedicul începe să facă manevre de urgență pentru a o face pe Domnișoara Amini să se simtă mai bine. La 10 minute după ce Domnișoara Amini a leșinat sosește salvarea. La 20:09:40 echipa de la salvare începe resuscitarea. După cum se vede în filmare, eforturile de salvare a Domnișoarei Amini continuă până când ajunge la spital. Dar, din păcate, ea moare la spital pe 16 septembrie.”

Raportul medical arată că tânăra de 22 de ani a murit din cauza hipoxiei cerebrale – adică la creier nu a ajuns destul oxigen. În plus, raportul menționează și o insuficiență multiplă de organe și subliniază că „moartea Mahsei nu a fost produsă de o traumă puternică la cap, organe și părți vitale ale corpului”.  Însă familia tinerei a reclamat că pe corpul ei erau semne clare de lovire. Moartea ei a declanșat un val de proteste pentru drepturile femeilor în Iran și în lumea întreagă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE