Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul blochează accesul capitalei la internet, din cauza protestelor care se tot extind

Iranul a închis internetul în anumite părți ale Teheranului și Kurdistanului și a blocat accesul la platforme precum Instagram și WhatsApp, în încercarea de a stopa o mișcare de protest în creștere care a început pe rețelele sociale pentru a documenta disidența.

Protestele, care au fost declanșate pe 16 septembrie, după moartea unei femei kurde de 22 de ani aflate în custodia poliției, a aprins și mai rău spiritele. Joi, protestatarii au incendiat secții de poliție și vehicule în mai multe orașe, potrivit The Guardian.

Acest lucru vine în timp ce protestatarii anti-regim s-au răspândit în spațiul cibernetic, cu videoclipuri cu femei care își ard hijaburile. Alte femei au postat videoclipuri emoționante în care își tund părul în semn de protest sub hashtag-ul #Mahsa_Amini.

Mahsa Amini a fost reținut pe 16 septembrie pentru că ar fi purtat un batic hijab într-un mod „nepotrivit”. Activiștii au spus că femeia, al cărei prenume kurd este Jhina, a suferit o lovitură fatală la cap, o afirmație respinsă de oficiali, care au anunțat demararea unei anchete. Poliția continuă să susțină că a murit din cauze naturale, dar familia ei bănuiește că a fost supusă la bătaie și tortură.

Presa de stat iraniană a raportat că până miercuri mitingurile de stradă s-au extins în 15 orașe, poliția folosind gaze lacrimogene și efectuând arestări pentru a dispersa mulțimile de până la 1.000 de persoane.

În sudul Iranului, imagini video care se presupune că au apărut miercuri i-au arătat pe demonstranți dând foc unei imagini gigantice pe partea unei clădiri a generalului Qassem Soleimani, veneratul comandant al Gărzilor Revoluționare, care a fost ucis într-un atac american din 2020 în Irak.

Manifestanții au aruncat cu pietre în forțele de securitate, au incendiat vehicule și coșuri de gunoi și au scandat lozinci antiguvernamentale, a declarat agenția oficială de știri Irna.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE