Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele din Iran: Angajații mai multor rafinării petroliere au intrat în grevă

Protestele din Iran continuă. Studenții de la Universitatea de Tehnologie din Teheran au ieșit în stradă și cer dreptate pentru tânăra de 22 de ani care a murit în custodia poliției moralității.

Grevele muncitorilor au dus la căderea regimului

Activiștii susțin că zeci de oameni au fost omorâți în altercațiile cu polițiștii. Alte câteva sute ar fi fost reținute. Muncitorii din domeniul petrolier s-au alăturat protestelor. În urmă cu 40 de ani, grevele muncitorilor de la mai multe rafinării au dus la căderea regimului.  

Protestele au început când Mahsa Amini, o iraniană de origine kurdă în vârstă de 22 de ani, a murit la câteva zile după ce a fost arestată și interogată de poliția morală din Teheran. Se presupune că aceasta nu ar fi respectat codul vestimentar strict al republicii islamice pentru femei.

Mișcarea de protest a luat amploare de atunci, în special prin acțiunile tinerelor care au sfidat poliția prin scoaterea eșarfelor de pe cap, prin tăierea părului și prin postarea pe internet a unor videoclipuri cu demonstrații în sălile de clasă împotriva teocrației care conduce țara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE