Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Televiziunea de stat iraniană a fost atacată de hackeri, pe fondul protestelor privind moartea Mahsei Amini

După patru săptămâni de proteste continue în Iran, hackerii au pătruns timp de 15 secunde în știrile de seară ale televiziunii de stat iraniene, chiar în momentul în care erau difuzate imagini cu liderul suprem al țării, Ali Khamenei.

Protestele din Iran

Hackerii au difuzat o imagine cu Khamenei înconjurat de flăcări. Pe ecran era scris „Alătură-te nouă și ridică-te!” și „Sângele tinerilor noștri curge din ghearele tale”, o referire la Khamenei. Un cântec cu versurile „Femeie. Viața. Libertate” – o melodie folosită de protestatari - a răsunat pe fundal.

Proteste susținute din 17 septembrie au izbucnit în tot Iranul după înmormântarea lui Mahsei Amini, o femeie kurdă în vârstă de 22 de ani, care a murit în custodia temutei poliții iraniene a moralității. Amini fusese reținută pentru o presupusă încălcare a codurilor islamice stricte de îmbrăcăminte pentru femei.

De atunci, protestele s-au răspândit în întreaga țară și au fost întâmpinate de o represiune feroce, în care se estimează că zeci de persoane au fost ucise și sute arestate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE