Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranienii jonglează cu VPN-urile pentru a rămâne conectați la occident, după restricțiile asupra internetului

Publicat de: Euronews

Sunt opt săptămâni de când Mahsa Amini, o tânără de 22 ani, a murit în arest după ce a fost reținută de poliția moravurilor din Iran pentru că purta vălul islamic "necorespunzător". Evenimentul a declanșat proteste la nivel național, care s-au răspândit rapid în restul lumii.

Pentru a ține în frâu mișcările de stradă și a împiedica vestul să aibă acces la ce se întâmplă în țară, Iranul a înăsprit restricțiile deja considerabile asupra internetului, mergând până la blocarea traficului internațional de internet și interzicerea WhatsApp și Instagram.

Pentru a ocoli aceste restricții și pentru a continua să comunice unii între alții și cu restul lumii, iranienii se îndreaptă în masă că VPN-uri, sau rețele virtuale private.

Pagina Top10VPN a înregistrat o creștere de 3.000% a cererii de VPN-uri în prima săptămână a protestelor din Iran.

"Modul în care urmărim cererea de VPN-uri este prin examinarea a mii de termeni de căutare corelați cu VPN pe mai multe motoare de căutare. Suntem capabili să urmărim, oră de oră, fluctuațiile în aceste căutări", a explicat pentru Euronews Simon Migliano, care gestionează și conduce cercetarea la Top10VPN.

Iranienii au nevoie de VPN pentru a descărca un VPN

O echipă Euronews a călătorit la Teheran pentru a discuta cu tinerii despre impactul pe care restricțiile îl au asupra vieții lor de zi cu zi.

Darya Ermagan, studentă la Universitatea din Teheran, a declarat că a folosit până acum 10 VPN-uri.

"După ce folosim un VPN pentru o vreme, acesta este blocat și trecem la altul. Avem nevoie de programe VPN chiar și pentru a descărca un VPN de pe internet. Folosesc Telegram și un sistem proxy pentru a comunica cu familia mea", a spus ea.

Niloufer Niazmand a declarat că folosește cinci aplicații VPN - dar numai două dintre ele funcționează.

VPN-urile funcționale, greu de găsit

"Nu putem plăti pentru serviciile VPN din conturile noastre bancare, deoarece Iranul a fost exclus din sistemul bancar internațional. După câteva zile, VPN-urile pe care le folosim nu mai funcționează și trebuie să descărcăm unul nou. Este foarte dificil să găsești un VPN care să funcționeze", a spus ea.

Heydar Hosseini, ospătar într-o cafenea, a declarat că evenimentele din ultimele săptămâni au afectat viețile tuturor.

"Multe lucruri s-au schimbat, printre care și internetul. Eu folosesc VPN-ul în fiecare zi. De fapt, folosesc 13 VPN-uri în acest moment. Telefoanele tuturor funcționează așa. Acest lucru s-a transformat într-un rutină. Chiar și căutarea a ceva pe Google a fost filtrată", a spus el.

"Există multe VPN-uri gratuite, dar cele mai multe dintre ele nu funcționează. Trebuie să încerci și poate că telefonul ți se va conecta. Există VPN-uri mai bune, dar trebuie să plătești, dar nici acestea nu funcționează. Am plătite două aplicații VPN, dar nu au funcționat în ultima lună".

Ce este, totuși, un VPN?

VPN-urile sunt, în linii mari, un tip de software care vă permite să vă ascundeți adresa IP (datele care indică site-urilor web de unde provine conexiunea).

Conectarea la internet cu ajutorul unui VPN creează un culoar criptat între dispozitivul pe care îl aveți și un server la distanță, înlocuind în acest proces adresa IP.

Acest lucru înseamnă că, pentru un organism de cenzură a internetului care încearcă să blocheze traficul dintr-o anumită țară, conexiunea va părea că provine din altă parte a lumii.

Atunci, de ce sunt iranienii obligați să descarce nu doar unul sau două VPN-uri pentru a accesa internetul, ci uneori mai mult de 10 VPN-uri diferite?

Iranul este un caz special, din cauza centralizării internetului. Cenzorilor guvernamentali le este mult mai ușor să blocheze traficul VPN, deoarece Iranul este mai puțin dependent de furnizorii de servicii de internet străini.

Cum țintește Iranul VPN-urile

"Statul deține sau deține parțial majoritatea furnizorilor de servicii de internet și îi poate forța să închidă internetul", a declarat Migliano.

"Ceea ce am văzut în timpul protestelor este că, în diferite moduri, marii furnizori de servicii de internet din Iran au blocat traficul internațional ", a adăugat el.

În prezent, guvernul de la Teheran intenționează să incrimineze comercializarea de VPN-uri și își propune să introducă pedepse cu închisoarea pentru cei care le încalcă. Autoritățile au folosit, de asemenea, o serie de tactici pentru a viza în mod explicit utilizarea și funcționalitatea software-ului.

"A investit în tehnologii de filtrare costisitoare și puternice care pot identifica traficul prin VPN și îl pot bloca, chiar dacă nu îl pot decripta. De asemenea, au blocat adresele IP și domeniile care sunt operate de furnizorii de VPN, ceea ce le îngreunează funcționarea", a declarat Migliano.

Iranul poate controla internetul, însă nu integral

Cu toate acestea, deși guvernul iranian s-a dovedit deosebit de eficient în implementarea cenzurii sale pe internet, acesta nu poate bloca tot timpul tot traficul prin VPN, a adăugat Migliano, din cauza felului în care funcționează internetul.

"Nu există un singur comutator de oprire a internetului în Iran. Este un mozaic. Iar acolo unde există un mozaic, există mici lacune", a explicat acesta.

"Astfel, dacă un serviciu VPN schimbă în mod constant domeniile pe care le folosește pentru autentificarea aplicațiilor sale, dacă își creează în mod constant servere noi, atunci conexiunile se vor putea realiza. Vor fi disparate. Va fi dificil. Dar vor funcționa în continuare într-o oarecare măsură", a conchis el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE