Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Solidari cu poporul iranian. Mii de oameni au protestat în Germania și Marea Britanie

Mii de oameni au protestat în Marea Britanie și Germania în semn de solidaritate cu manifestanții iranieni. Oamenii au cerut dreptate pentru Mahsa Amini, o tânără din Iran, în vârstă de 22 de ani care a murit în custodia poliției, și să fie respectate drepturilor omului. Potrivit activiștilor, 200 de protestatari din țara islamică au fost omorâți de forțele de ordine. Cifra nu a fost confirmată de Teheran.

Parisa a locuit, până la 9 ani, în Iran. Tânăra, care acum trăiește acum în Marea Britanie, a vorbit despre cum e viața fetițelor din țara islamică.

„Mama mea obișnuia să mă tundă, ca să semăn cu un băiat și să pot ieși în stradă. Aveam și un nume de băiat. Fratele meu folosea acel nume când mi se adresa ca eu să pot ieși din casă. A fost pur și simplu ridicol.”

„Femei, viață, libertate! Vreau ca drepturile oamenilor din Iran să fie respectate, merităm asta. E trist că trebuie să luptăm pentru respectarea drepturilor omului, că oamenii au fost uciși pentru asta.”

Și germanii au ieșit în stradă în semn de solidaritate cu protestatarii din Iran

Potrivit poliției, la Berlin, 37.000 de oameni au participat la manifestații.

În septembrie, o tânără de 22 de ani a murit în custodia poliției iraniene, după ce a fost reținută pentru că nu ar fi respectat codul vestimentar islamic.

Moartea Mahsei Amini a provocat un val de proteste în multe localități din Iran, înăbușite violent de către polițiști. Organizațiile care militează pentru respectarea drepturilor omului spun că 200 de protestatari au murit și mii au fost arestați, în ultima lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE