Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fotbalistul iranian Voria Ghafouri, arestat de regimul de la Teheran pentru „distrugerea reputației echipei naționale”

Publicat de: Euronews

Un important fotbalist iranian a fost arestat, joi, acuzat fiind de distrugerea reputației echipei naționale, potrivit informațiilor oferite de presa iraniană și citate de „The Washington Post”. Voria Ghafouri, este un fost membru al echipei naționale a Iranului și un critic frecvent al guvernului. Arestarea sa a avut loc într-un moment în care fotbaliștii iranieni se află sub o monitorizare atentă pentru declarațiile lor cu privire la revolta națională din Iran.

Iranul nu a cântat imnul la deschiderea Cupei Mondiale

În timpul meciului împotriva Angliei, echipa națională a Iranului a refuzat să cânte imnului național, gestul fiind interpretat ca un semn de solidaritate cu protestele din țară.

Protestele din Iran au început în septembrie, după ce o tânără kurdă, Mahsa Amini, a murit în custodia poliției. Revolta împotriva conducerii teocrate a Iranului s-a răspândit în întreaga țară și a declanșat o represiune feroce din partea autorităților, inclusiv în zonele etnice kurde, unde grupurile pentru drepturile omului spun că zeci de persoane au fost ucise în ultimele zile.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a lansat joi o anchetă privind presupusele încălcări ale drepturilor omului în guvernul iranian a răspuns la protestele din țară.

Un critic al regimului de la Teheran

Ghafouri, care este kurd, a criticat în trecut oficiali guvernamentali pe rețelele de socializare, iar recent a postat mesaje pe Twitter în care a condamnat uciderea kurzilor. Presa iraniană nu a specificat motivele arestării sale, dar au spus că acuzațiile includ „răspândirea propagandei împotriva” Republicii Islamice.

Ghafouri a fost convocat de mai multe ori în ultimul deceniu la echipa națională și a jucat pentru mai multe echipe de club iraniene, printre care Foolad Khuzestan, actuala sa echipă.

Chiar înainte de începerea Cupei Mondiale, unii iranieni au cerut ca FIFA să interzică participarea echipei naționale a Iranului la acest campionat, în semn de solidaritate cu protestele din țară. Alții au argumentat că participarea Iranului la Cupa Mondială a fost un avantaj pentru revoltă: un eveniment care a oferit jucătorilor și spectatorilor ocazia de a-și exprima disidența, sub privirile presei internaționale.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE