Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controverse înaintea reuniunii OSCE. Austria vrea să permită participarea Rusiei, în timp ce Ucraina și alte state amenință cu boicotul

Publicat de: Euronews

Decizia Austriei de a permite accesul diplomaților ruși la Adunarea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Viena a dus la proteste internaționale. Ucraina și Lituania au anunțat că vor să boicoteze reuniunea de iarnă a OSCE, care are loc astăzi și mâine.

Ucraina și alte 19 state se opun participării Rusiei

Austria a anunțat că nu va interzice accesul Rusiei la adunarea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Însă Ucraina, alături de alte 19 țări se opun participării parlamentarilor ruși și au trimis o scrisoare în acest sens guvernului austriac.

Vaidotas Verba, Ambasadorul Lituaniei la OSCE în Viena: „Parlamentarii noștri nu vor să stea în aceeași sală sau în aceeași clădire în care se află reprezentanți ruși care au instigat, au susținut și continuă să promoveze războiul în Ucraina. Mai mult de 80 de parlamentari din 20 de țări au scris o scrisoare către liderii parlamentului și guvernului austriac, cerând în mod expres să nu elibereze vize și să reconsidere această decizie”.

Austria vrea să permită participarea Rusiei

În timp ce Polonia și Marea Britanie au respins recent deplasarea parlamentarilor ruși la evenimentele din cadrul OSCE, Austria a adoptat o atitudine diferită. În calitate de gazdă oficială a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Austria este obligată, conform dreptului internațional, să elibereze vize tuturor delegațiilor, a declarat guvernul. În plus, Viena susține că dorește să mențină deschis dialogul.

Gabriele Juen, Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Austriei: „OSCE este o platformă centrală pentru diplomație și pentru un dialog continuu între toate statele participante. Rusia și Ucraina continuă să fie state participante. Cred că este corect și important ca această platformă de dialog să fie sprijinită în continuare”.

Exact la împlinirea unui an de la începutul războiului din Ucraina, parlamentarii ruși și occidentali se vor întâlni la sediul OSCE din Viena. Inițial, cea mai mare organizație regională de securitate din lume a fost înființată pentru a preveni un astfel de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE