Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj: Mircea Geoană, favorit la alegerile prezidențiale. INSCOP: "Este o premieră, în cazul unui candidat independent”

Mircea Geoană este favorit la alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent. Asta arată datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda news.ro. Actualul secretar general adjunct al NATO are aproape un sfert din intenţiile de vot. Este urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Șoșoacă și Cătălin Drulă.

Peste jumătate dintre persoanele chestionate spun că vor merge sigur la vot.

Directorul INSCOP: ”Și la niște simulări de finală de tur doi s-a clasat tot pe locul întâi”

Remus Ștefureac, director INSCOP: "Este o premieră oarecum, în sensul în care, la o întrebare în care s-a precizat în mod explicit participanților la sondaj că Mircea Geoană este candidat independent, acesta s-a clasat pe locul unu. De asemenea, și la niște simulări de finală de tur doi s-a clasat tot pe locul întâi. Acest lucru ne arată fie o nemulțumire a românilor față de celelalte propuneri, în sensul în care nu au regăsit în propunerile partidelor nume suficient de credibile, fie un vot de protest a respondenților la adresa unei părți a clasei politice.

Venim după o perioadă destul de complicată, în care s-au suprapus numeroase crize. Clasa politică a oferit soluții prin care au evitat crize majore în România, dar în același timp au existat nemulțumiri care s-au acumulat la adresa tuturor partidelor politice, de la ultimele alegeri, guverne care s-au schimbat. Nu a fost o perioadă de stabilitate politică.

E poate și dorința românilor de a acorda întâietate unui candidat independent. Nu putem ignora nici faptul că clasarea lui Mircea Geoană pe primul loc are legătură și cu poziția pe care o ocupă în acest moment, de secretar general al NATO. Este cea mai importantă poziție deținută de un român în cadrul unei organizații internaționale. E un lucru pe care românii îl apreciază, e o validare continuă a domnului Geoană. Ceea ce, repet, e posibil să fi contribuit la plasarea lui în preferințele românilor."

"Sesizăm cu toții pericolul unui vot de furie"

Ștefan Pălărie, senator USR: "Există mai multe sondaje, comandate de către diferite entități, despre perspectiva electorală a anului viitor. Anumite sondaje chiar se contrazic flagrant și te întrebi pe cine să crezi.

Vedem o situație în care avem o poză de moment. Există, se pare, o tendință pentru domnul Geoană, care este probabil perceput azi ca un tehnocrat decât ca un fost lider politic. Un lucru pe care l-aș puncta: vedem ce se întâmplă cu cifrele AUR, cu doamna Șoșoacă, și cred că vedem în spatele acestor preferințe o pătură semnificativă a românilor care se află azi în suferință față de direcția în care merge România. Să vedem despre cetățeni români care văd cum le scade puterea de cumpărare, care văd cum statul eșuează toate promisiunile pe care le face în raport cu cetățenii. Cred că sesizăm cu toții pericolul unui vot de furie. Nu i-am văzut pe cei de la AUR cu inițiative legislative, nici pe doamna Șoșoacă cu vreo inițiativă trecută, dar sunt foarte activi și cu un limbaj extrem de popular, accesibil, de foarte multe ori agresiv, cu note de violență. Din acest motiv subliniez această propoziție: lumea se regăsește în acest tip de limbaj violent, agresiv. Dacă ne uităm la George Simion, la ultimele isprăvi, la limbaj, la acuze de violență și viol, sunt foarte multe recidive în zona aceasta a violenței, dar cu toate acestea pare, și asta este cât se poate de îngrijorător pentru România, că multă lume se raliază cu aceste tipuri de mesaje."

Întrebat dacă Mircea Geoană este pe primul loc în acest sondaj pentru că nu este vorba de un politician, senatorul PSD a spus că nu crede că românii nu-l percep pe Geoană ca pe un fost candidat la prezidențiale.

Daniel Zamfir, senator PSD: "Nu neapărat. Nu cred că cineva nu-l percepe pe Mircea Geoană ca politician, ca fost președinte al PSD, ca fost candidat la președinție care a câștigat alegerile prezidențiale, dar statul de drept de la momentul acela și cu celelalte componente de pe lângă au făcut ca acesta, în mod nedrept, să nu fie președintele României și să fie din nou Traian Băsescu.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a fost cel care, în urmă cu aproape doi ani, a lansat această teorie: PSD va susține la președinția României o persoană care să nu fie neapărat președintele partidului, o persoană cu vedere de stânga, ceea ce se întâmplă în cazul lui Geoană. Este pentru prima dată când președintele partidului anunță acest lucru, că se va termina cu cutuma că președintele de partid este obligat să fie și canidatul la președinție, că își dorește ca viitorul președinte să fie unul cu vederi de stânga. Poate fi și din exteriorul partidului.

Faptul că Mircea Geoană este primul în percepția publicului, în acest moment, arată clar dorința oamenilor de a alege un președinte de stânga. Geoană e cel care și-a anunțat dorința de a candida la această funcție. Și-a mai anunțat dorința doamna Șoșoacă, domnul Simion. Marcel Ciolacu, sub nicio formă, nu și-a anunțat până acum dorința de a candida. Dimpotrivă. Premierul e concentrat în proporție de 100% pe guvernare."

"Calculele, în momentul de față, sunt irelevante"

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: "Din punctul meu de vedere e foarte greu, dacă nu imposibil, pentru acei candidați care nu au partide politice să concureze cu succes. Fără o organizație care să îți ducă mesajul până în ultimul colț al statului, e foarte greu să convingi pe cineva, e dificil să ajungi în turul 2. Eu cred că partidele mari rămân pricipalele favorite, care să ajungă cu candidat în turul al doilea, anume PNL și PSD.

Nu cred în vreun fel de concurs de frumusețe al candidaților extremiști, gen George Simion sau Diana Șoșoacă, pentru că realitatea și temele vor fi altele decât cele de acum. Lucrurile vor evolua. Ne vom afla în alt context socio-politic, care a fost influențat de crizele succesive cu care ne-am confruntat.

Din punctul meu de vedere, e prematur să anticipăm. Sondaje vor mai fi."

Purtătorul de cuvânt PNL a spus că liberalii nu ar susține candidatul Mircea Geoană.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: "Nu. PNL va avea un candidat la prezidențiale, așa cum a avut tot timpul. Îl vom anunța la momentul potrivit. Orice fel de proiect politic am susține în alegeri, e unul cât se poate de serios, care trebuie să fie condus de un candidat la președinție.

Calculele, în momentul de față, sunt chiar irelevante. Nu putem să facem analize pe niște sondaje care se fac aproape săptămânal, fie că sunt comandate de partide politice, fie că sunt comandate de trusturi de presă."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE