Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Fost ministru, despre aderarea la Schengen: ”România și Bulgaria, ‘ostaticii’ Austriei”

Aderarea României la spațiul Schengen, blocată de veto-ul guvernului de la Viena, rămâne o problemă politică umilitoare pentru români. Toate statele din Uniunea Europeană susțin intrarea noastră în spațiul european de liberă circulație. Dar, cancelarul austriac Karl Nehammer continuă să se opună. În pofida eforturilor unor organizații ale societății civile din România, a unor declarații îngrijorătoare ale mediului de afaceri de la noi și din Austria, nedreptatea la care unii politicieni austrieci supun statul român nu este amendată. 

Fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu a fost inițiatorul unei petiții care a dus la votul covârșitor din Parlamentul European pentru rezoluția care vorbește de încălcări de tratate ale guvernului condus de cancelarul Karl Nehammer, de discriminare și de eventuale compensații financiare din partea Austriei pentru daunele economice produse prin refuzul de primi România în Schengen.

Sunt 600 de polițiști de frontieră unguri care stau degeaba pe granița cu România în loc să păzească granița cu probleme, anume cea cu SerbiaRăzvan Nicolescu, fost ministru al energiei

-Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei

Într-un interviu în exclusivitate pentru Euronews România, Răzvan Nicolescu atrage atenția că, în cazul în care Comisia Europeană nu va debloca situația, există riscul radicalizării atitudinilor politice și al acceptării domniei arbitrariului într-un spațiu comun european bazat pe reguli. Fostul ministru al energiei nu exclude ca, la alegerile de anul viitor din România, din cauza frustrărilor, românii să aleagă politicieni care ar putea avea o abordare diferită în problema Schengen. S-ar putea ca astfel de politicieni să nu mai mai țină cont de valorile commune europene și să blocheze procesul decizional de la Consiliul European de la Bruxelles. Vor declara că nu se va mai adopta nicio decizie în unanimitate până când România nu va intra în Schengen, a mai explicat Răzvan Nicolescu.

În perioada 2014-2016, Răzvan Nicolescu a fost președintele Agenției Europene de Reglementare în Energie. A fost ataşat al României la Uniunea Europeană pe probleme de energie.

Bogdan Rădulescu: Va reuși România să intre în Spațiul Schengen până la finalul acestui an?

Răzvan Nicolescu: Pronosticul meu este că Austria își va menține veto-ul până la alegerile federale care vor avea loc la ei în octombrie anul viitor, în 2024. Și-l vor menține dacă nu va exista o presiune asupra lor de la nivelul Uniunii Europene care să îi determine să își schimbe această opțiune nefericită, o opțiune care nu le face bine nici măcar austriecilor. Imaginați-vă că sunt 600 de polițiști de frontieră unguri care stau degeaba pe granița cu România în loc să păzească granița cu probleme, anume cea cu Serbia. Imediat acești polițiști unguri ar putea fi mutați la granița cu Serbia fără cheltuieli suplimentare și ar putea astfel proteja mai bine acea graniță cu probleme pe unde intră ilegal imigranții care ajung în Austria.

Transporturile de fructe și de legume din Grecia care merg către Austria au stat blocate zile întregi la frontiere. Austriecii consumă practic fructe și legume vechi care stau blocate la vamă  zile întregi fără niciun rost. În plus, camioane și tiruri blocate la graniță poluează mediul înconjurător.

-Răzvan Nicolescu, fostul ministru al energiei

De aceea și spuneam că nu este nici măcar în interesul  autriecilor această poziție adoptată de cancelarul  lor Karl Nehammer. Apoi, pot invoca și cazuri concrete care demontrează că decizia lui Nehammer este în defavoarea austriecilor. Transporturile de fructe și de legume din Grecia și care merg către Austria au stat zile întregi în vămile dintre Grecia și Bulgaria, în cele dintre  Bulgaria și România, dintre România și Ungaria. Astfel, cetățenii austrieci consumă practic fructe și legume vechi care stau zile întregi prin vămi fără niciun rost. Toate aceste camioane și tiruri care stau blocate la vamă poluează enorm mediul înconjurător. În acest sens, eu nu văd care sunt avantajele austriecilor. Gradul de simpatie al românilor față de Austria a scăzut dramatic. Sunt tot mai puțini români care ma merg la bănci austriece. Acum, în România, companiile autriece nu mai pot să fie iubite.

Într-un astfel de context, austriecii  sunt cei care au de pierdut. Pentru a gestiona o astfel de situație complicată, sigur, trebuie să ai inteligență ca lider ca să înțelegi ce se întâmplă cu adevărat și să-ți recalibrezi poziția. Nu ar trebui să avem foarte mare așteptări de la acest cancelar austriac. Gândiți-vă că el a fost un subofițer de poliție care are la bază un colegiu universitar. Nu vă imaginați că este vreun geniu politic sau profesional. Este o persoană cu o pregătire intelectuală medie și care, din câte înțeleg, ia astfel de decizii fără să se consulte nici măcar cu cei din guvernul lui sau cu cei din propriul său partid. Cred că este greu să prevezi ce decizie va mai lua cancelarul Karl Nehammer până la finalul anului.

Ați spus că românii și bulgarii au devenit ”ostatici” ai Austriei în problema Schengen, une fel de monedă de schimb pentru politicienii austrieci în disputele lor cu Comisia Europeană?

Austriecii își manifestă câteodată o sinceritate care te șocheză. Nu sinceritatea e șocantă, ci conținutul afirmațiilor lor. Ne spun: ” Noi n-avem nimic cu voi și cu bulgarii, noi de fapt avem o problemă cu Comisia Europeană”. Așa și..?! Pe noi și pe bulgari ne-ați luat ostatici într-o dispută a voastră cu Comisia pe un anumit subiect. Între timp, pierdem ecorm economic vorbind.

Dacă am fi fost în Spațiul Schengen PIB-ul nostru ar fi crescut cu 1% mai mult în fiecare an. Despre asemenea pagube vorbim. Intrarea noastră în Schengen are o miză economică, dar  și o miză de demnitate. Totodată, presupune o miză a corectitudinii juridice în interiorul Uniunii Europene. Noi când am intrat în Uniunea Europeană ne-am pregătit și pentru intrarea în Spațiul Schengen. Deci, noi ne-am îndeplinit obligațiile față de Uniunea Europeană.

Dacă am fi fost în Spațiul Schengen PIB-ul nostru ar fi crescut cu 1% mai mult în fiecare an. Intrarea noastră în Schengen are o miză economică, dar  și o miză de demnitate. Totodată, presupune o miză a corectitudinii juridice în interiorul Uniunii Europene

Toate statele membre recunosc acest lucru, Austria lui Nehammer nu. Într-un contract între două părți nu se poate ca o parte să aibă doar obligații și costuri, iar partea cealaltă să aibă dreptul discreționar de a decide atunci când are chef, dacă are chef. Ceea ce este clar apare scris în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Noi avem un drept. Nu ni se face niciun favor. Nu ni se dă nimic. Nu primim nimic de pomană. Primim ceea ce ni se cuvine de drept. Am semnat o înțelegere. O respectăm sau nu o respectăm. Atât. Despre asta este vorba. Dacă n-o respectăm, atunci ne întrebăm cine în Uniunea Europeană trebuie să vegheze la respectarea tratatelor. Răspunsul: Comisia Europeană. Ce face Comisia Europeană?

Ce trebuie făcut pentru accelerarea intrării noastre în Spațiul Schengen?

Trebuie acționat. Orice cetățean român care călătorește cu mașina în afara României, și care stă degeaba ore întregi la coadă la punctul de trecere a frontierei cu Grecia, când se duce în vacanța de vară la mare pe litoralul grecesc, resimte această umilință. Nu este doar o umilință teoretică. La fel întâmplă și cu cetățenii români care călătoresc cu avionul. Sunt obligați să se ducă prin tot felul de terminale ale aeroporturilor din Uniunea Europeană, să facă nu știu câte controale în plus. De ce?   Pentru căun politician în Austria s-a trezit că are el o problem cu Comisia Europeană și, ca atare, ne iau pe noi și pe bulgari drept ”ostatici” până o rezolvă. Refuzul acceptării noastre în Schengen este o problem legată de demnitatea noastră ca națiune. Dacă această situație va continua, riscul politic este foarte mare. Știți ce se poate întâmpla? Avem alegeri anul viitor. Ne putem trezi și noi că, din cauza frustrărilor, românii au ales un politician de la noi - prim-ministru, președinte – care ar putea avea o abordare diferită în problema Schengen și care va spune: ”Vreți șantaj? Dacă șantajul este stilul de success din negocierile la nivel european, atunci îl vom practica și noi”. Dacă se ajunge la o astfel de situație, nu se va mai ține cont de valorile comune europene. Mergem doar la șantaj. Atunci România poate spune: nu se mai adoptă nicio decizie în unanimitate până nu intrăm în Schengen. E corect? Nu e corect, din punctul meu de vedere.  Eu nu aș vrea să văd așa ceva în Uniunea Europeană. Dar la această situație se va ajunge. Dacă cei de la Comisia Europeană nu vor interveni, la o asemenea situație de șantaj se va ajunge.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE