Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Extinderea spațiului Schengen, pe agenda oficială a reuniunii JAI. Guvernul salută votul din Parlamentul Țărilor de Jos privind aderarea României

România cere oficial un vot pentru extinderea spațiului Schengen în Consiliul JAI de mâine. Solicitarea a fost făcută de la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă. Această stare de incertitudine nu mai poate continua, spune șeful Guvernului României care a insistat din nou că țara noastră este pregătită pentru aderare. Oficial, subiectul Schengen se află pe agenda reuniunii care are loc la Bruxelles.

07/12/2022 , 17:42

Premierul Nicolae Ciucă salută votul favorabil din Parlamentul Țărilor de Jos cu privire la aderarea României la Schengen

"Guvernul României salută finalizarea astăzi de către Parlament Țărilor de Jos a procedurii de aprobare a poziției Guvernului Țărilor de Jos în favoarea aderării României la Schengen. Apreciem recenta cooperare cu partenerii noștri olandezi și considerăm că acest rezultat este o recunoaștere clară a faptului că România este pregătită", a transmis Executivul într-o postare pe Twitter.

07/12/2022 , 16:46

Parlamentul Țărilor de Jos a votat o rezoluție prin care susține aderarea României la Schengen

"Salut cu căldură finalizarea astăzi de către Parlamentul Țărilor de Jos a procedurii de validare a poziției favorabile a Guvernului Țărilor de Jos în sprijinul aderării României la Schengen. Dialogul nostru politic strâns&intens cu partenerii olandezi a fost fructuos, conducând la un rezultat favorabil", a transmis ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

07/12/2022 , 15:05

Extinderea Schengen, pe agenda oficială de mâine

Aderarea României la Schengen rămâne pe agenda de mâine a Consiliului JAI. Asta s-a decis la ședința comitetului reprezentanților țărilor membre UE.

07/12/2022 , 12:44

Decarația integrală a premierului României

Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles care reunește miniștrii de interne ai statelor membre, continuăm să facem, energic și folosind toate canalele, nivelurile și instrumentele disponibile, eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România.

La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei.

Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile.

Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte -Președintele României cu Cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri.

Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment.

Înțelegem cu toții că problema migrației ilegale este foarte sensibilă politic în multe state membre și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen, însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.

Dimpotrivă, aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur prin implicarea României care, după aderare, va avea și mai multe instrumente la îndemână, având la dispoziție tot instrumentarul Schengen, pentru a ajuta la controlul și contenirea acestui fenomen.

Și ceilalți parteneri europeni și instituții europene – Parlamentul European, Comisia Europeană și celelalte statele membre – împărtășesc pe deplin această evaluare și au evocat-o, la rândul lor, în discuțiile din ultimele zile cu Cancelarul austriac, Karl Nehammer, şi ministrul austriac de interne, Gerhard Karner.

Un lucru este cert – suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie 2022. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua.

Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările și ne vom baza pe ele și în discuțiile de mâine ale miniștrilor de interne de la Consiliul JAI atunci când vom cere să se formuleze, prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o Decizie pentru România.

Avem argumente obiective la fața locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanță pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit aceste calități de-a lungul anilor și, mai ales recent, în contextul crizei din Ucraina.

Experții europeni care au venit recent în România (în octombrie și noiembrie anul acesta) au confirmat că îndeplinim absolut toate condițiile necesare și deci că România merită să fie parte a spațiului Schengen. Mai mult, aceiași experți au arătat că asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate, că implementăm soluții eficiente în gestionarea migraţiei ilegale, că suntem activi în cooperarea polițienească internațională și că sistemele și pregătirea oamenilor noștri sunt exemplare, oferind chiar, pe unele aspecte, exemple de bune practici şi pentru restul statelor membre.

Am acționat cu totală transparență și deschidere spre dialog cu toate statele membre. Am oferit toate explicațiile și informațiile solicitate, inclusiv recent Austriei în privința modului în care gestionăm migrația ilegală. Mai mult, ne-am arătat deschiderea pentru întărirea cooperării bilaterale între forțele de poliție, de frontieră, precum şi cele care gestionează migranţii pentru a ajuta, cu soluții concrete, la rezolvarea problemelor legate de migraţia ilegală.

Dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului: nu putem menține o stare de neclaritate și anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru care nu numai că dorește să devină parte a Schengen, dar a dovedit-o în nenumărate rânduri că este pregătit, existând o confirmare clară în acest sens.

Așadar, mâine, la Consiliul JAI, vom merge la vot. Integrarea în Spațiul Schengen este obiectivul nostru național”.

07/12/2022 , 12:24

Nicolae Ciucă: Aderarea României va face Spațiul Schengen mai sigur. Vom cere vot in JAI

„Suntem hotărâți să mergem până la capăt, inclusiv să cerem un vot în Consiliul JAI de mâine”, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă. Aderarea României va face Spațiul Schengen mai sigur, a adăugat el.

"Mâine la Consiliul JAI vom merge la vot. Integrarea în spaţiul Schengen este obiectivul nostru naţional", a precizat premierul.

Știrea inițială:

În ultimii 11 ani România a încercat în nenumărate rânduri să obțină o decizie favorabilă pentru intrarea în Spațiul Schengen. În preziua Consiliului JAI, atunci când se stabilesc și se pun la punct ultimele detalii ale agendei consiliului, autoritățile de la București află dacă există sau nu unanimitate în această privință.

Dacă va exista o unanimitate în cadrul țărilor membre ale UE, atunci ne vom afla pe agenda Consiliului JAI. Dacă nu va exista această unanimitate, subiectul va fi cel mai probabil retras pentru a nu risca un vot negativ.

Austria este singura țară care se opune intrării României în Spațiul Schengen, după ce Olanda și Suedia și-au schimbat poziția.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat marți, 6 decembrie, că Austria nu își dă acordul cu privire la extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria. Afirmația a fost făcută de oficialul austriac, la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode s-a întâlnit la Viena cu omologul, ca să-l convingă că prin țara noastră nu există un coridor de migrație.

Intrarea în spațiul de liberă circulație ar însemna eliminarea controalelor pentru pașapoarte în interiorul acestei zone. De asemenea, toți cetățenii ar putea locui, studia, munci și pensiona oriunde în UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE