Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA oferă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de peste 100 de milioane de dolari

Publicat de: Euronews

Statele Unite au anunțat joi că vor acorda Ucrainei ajutor militar pentru a o susține în războiul împotriva Rusiei. Pachetul se ridică la 150 de milioane de dolari și va cuprinde, printre altele, tancurile Abrams deja promise de Washington și echipamente de apărare antiaeriană.

”Forţele ucrainene luptă curajos pentru a recupera teritoriul ocupat de Rusia, iar acest ajutor suplimentar le va ajuta să continue să înainteze", a anunțat secretarul american de Stat, Antony Blinken, potrivit Agerpres.

Șeful diplomației SUA a precizat că Administrația Biden va colabora în continuare cu Congresul și cu alte aproape 50 de state aliate pentru ca Ucraina să primească tot ce are nevoie.

Ce cuprinde noul pachet de ajutor militar destinat Ucrainei

Ucraina va primi, în baza noului ajutor, o baterie antiaeriană Patriot, 12 sisteme antiaeriene NASAMS, 31 de tancuri Abrams, 20 de elicoptere (ruseşti) Mi-17, rachete antitanc Javelin, muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete, peste două milioane de unităţi de muniţie de calibru mic şi uniforme militare pentru vreme rece, plus alte muniţii şi echipamente, notează sursa citată.

Câți bani a alocat SUA ca ajutoare militare pentru Ucraina

În total, ajutorul militar acordat de SUA Ucrainei se ridică astfel la 43,9 miliarde de dolari, sumă acordată de la declanșarea războiului în februarie 2022.

În schimb, bugetul aprobat în 2022 de Congresul american pentru Ucraina este aproape de epuizare. Din acest motiv, republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, se arată tot mai reticenţi faţă de noi astfel de ajutoare.

Pentru a depăşi un posibil blocaj, preşedintele Biden a cerut săptămâna trecută Congresului un pachet de ajutor comun pentru Ucraina şi Israel, respectiv 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina şi 14,3 miliarde de dolari pentru Israel, mizând pe faptul că sprijinul unanim în Congres faţă de Israel va face să treacă în acest mod şi ajutorul pentru Ucraina.

Armata ucraineană a lansat în iunie o contraofensivă în sud-est în provinciile Zaporojie şi Doneţk pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armata rusă, urmărind în primul rând să ajungă la Marea Azov pentru a tăia legătura terestră a Rusiei cu Crimeea şi cu partea de sud a provinciei Herson. Dar câştigurile teritoriale în această contraofensivă au fost până în prezent minore, armata ucraineană reuşind doar să elibereze o mână de sate, în timp ce trupele ruse desfăşoară la rândul lor ofensive în partea de nord a frontului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE