Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ungaria avertizează că nu cedează ”presiunilor” privind aderarea Ucrainei la UE. Oficial: ”Nu ne vom da consimţământul”

Publicat de: Euronews

Ungaria a anunțat luni că nu va ceda presiunilor exercitate de alte state europene pentru a accepta discuțiile referitoare la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Avertismentul lansat de ministrul ungar de Externe pregătește terenul pentru o confruntare la summitul UE din această săptămână, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Guvernul de la Budapesta ”va continua să ia decizii în conformitate cu valorile europene şi naţionale” şi ”nu va ceda presiunilor din partea nimănui, indiferent dacă ele vin sub formă de mită sau sub formă de promisiuni”, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, printr-un mesaj publicat pe Facebook.

Șeful diplomației ungare a precizat că sunt semne de ”presiune politică şi mediatică înfricoşătoare”, înaintea ”întâlnirilor istorice care afectează viitorul Europei" şi care vor avea loc la Bruxelles în această săptămână.

”Elita politică şi mass-media europene amestecă în mod evident dimensiuni complet diferite, încercând să rezolve probleme istorice şi strategice prin acorduri tactice", a menționat Szijjarto.

Însă, "evident, nu vor reuşi", pentru că "nu ne vom da consimţământul", a adăugat oficialul ungar, conform sursei citate.

Premierul Viktor Orban nu vrea ca UE să acorde ajutoare Ucrainei

Peter Szijjarto a punctat că dezbaterile dintre miniştrii de Externe din UE şi cele din cadrul Consiliul Afaceri Generale se vor concentra asupra războiului din Ucraina, adăugând că ”o mare parte a politicienilor din UE încearcă să adopte decizii care sunt în mare parte nepregătite şi nu au un consens strategic”.

Mai mult, premierul ungar Viktor Orban a afirmat că se opune deschiderii negocierilor de aderarea a Ucrainei la Uniunea Europeană, precum și creșterii ajutorului pentru Kiev față de invazia rusă.

În noiembrie, Comisia Europeană a pledat în favoarea deschiderii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, precum şi cu Republica Moldova, în condițiile în care cele două ţări au obţinut statutul de candidat la UE în iunie 2022, la câteva luni după începerea războiului declanșat la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.

Executivul european a mai propus alocarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina, în cadrul unei revizuiri la jumătatea perioadei a bugetului pe termen lung al UE.

Ungaria se opune aderării Ucrainei la UE

Potrivit sursei citate, liderii europeni se vor reuni joi şi vineri în cadrul unui summit la Bruxelles, la care unul dintre punctele de pe ordinea de zi va fi deschiderea negocierilor cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia, deşi premierul ungar Viktor Orban a anunţat deja că se opune acestei chestiuni, care necesită unanimitate.

Considerat principalul aliat al Rusiei în UE, Viktor Orban a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care le cere liderilor blocului comunitar să nu discute despre extinderea cu Ucraina sau despre ajutorul financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

În schimb, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ar fi "devastator" pentru ţara sa şi pentru UE dacă summitul european de joi şi vineri nu ar da undă verde pentru discuţiile de aderare şi pentru suplimentarea ajutorului financiar şi militar pentru ca Kievul să se apere în faţa invaziei Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE