Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Bulgariei spune că Austria a pus "condiții inacceptabile" pentru Schengen. Ciolacu: "Cherecheș a trecut cu buletinul unui văr"

Austria nu dorea, până acum, ca România să intre în Schengen, alături de Bulgaria, însă și-a schimbat poziția și acceptă doar acel "Air Schengen". Există mai multe condiții puse de austrieci pentru a-și ridica veto-ul, însă președintele Bulgariei susține că "este inacceptabil" ceea ce cere Austria.

Președintele Bulgariei spune că Austria a pus "condiții inacceptabile" pentru Schengen

"Ceea ce spune ministrul de Interne al Austriei este un pas înainte, dar noi trebuie să fim foarte atenți. Este extrem de important pentru noi să deschidem granițele terestre. Condițiile pe care ministrul le pune sunt inacceptabile pentru Bulgaria", a spus Rumen Radev, citat de publicația bulgară Blitz.

Printre condițiile cerute de austrieci se numără modernizarea frontierelor, triplarea numărului de polițiști la graniță, dar și preluarea solicitanților de azil afgani și sirieni de către România și Bulgaria. Austria a solicitat ca românii și bulgarii "să-și asume responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria".

Marcel Ciolacu crede că ceea ce cere Austria nu este exagerat

De cealaltă parte, premierul României, Marcel Ciolacu, susține că solicitările Austriei sunt rezonabile și a dat exemplu fuga primarului Cătălin Cherecheș, care a reușit să treacă fraudulos granița.

"Am declanșat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut. Austria e mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunțe triumfalist că, fără nicio condiție, o să intre România prin primul pas, cel aerian, urmând ca anul viitor, sub președinția Ungariei, vom continua cu pasul doi, cel terestru. Mie nu mi se par exagerate cerințele Austriei, cu toții ne dorim o întărire a frontierei.

Nu ne păcălim unii pe alții. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr cu zece ani mai tânăr. Ăsta este adevărul, nu să ne mințim și să băgăm totul sub preș și să credem că putem păcăli pe toată lumea. Am eu o teorie, că șmecheria asta a distrus România. Nu vom reuși, că nu ne crede nimeni", a spus Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE