Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anunț oficial: Austria vrea să permită intrarea României în Schengen

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a anunțat luni la Viena că Austria este dispusă să relaxeze veto-ul la Schengen pentru România și Bulgaria.

Conform declarațiilor făcute la televiziunea publică “Ö1”, cele două țări ar urma să intre mai întâi în Schengen cu aeroporturile.

Gerhard Karner: ”Acum este rândul Comisiei”

Ministrul de interne austriac a declarat că a prezentat Comisiei Europene ”condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul ”Air Schengen.

”Acum este rândul Comisiei”, a declarat Karner, în cadrul matinalului postului Ö1.

Dacă măsura va fi adoptată, pasagerii din aceste țări nu vor mai fi nevoiți să treacă pe la controlul pașapoartelor dacă circulă în state Schengen.

Condițile puse de Austria pentru intrarea în Schengen

Austria a formulat condițiile pentru a ridica controalele la frontierele aeriene pentru România:

  • O triplare a numărului de poliţişti de frontieră.
  • Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.
  • Controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

”Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE”, a mai subliniat Karner.

Marcel Ciolacu, despre Schengen: Am declanşat în acest moment negocierile

Marcel Ciolacu, premierul României, despre aderarea la Air Schengen: ”Normal că mă bucur şi cred că şi dvs vă bucuraţi în egală măsură, este faptul că am declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut, Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunţe triumfalist că, din acest moment, fără nici o condiţie o să intre România pentru primul pas, aerian, urmând ca anul viitor, cred că sub preşedinţia Ungariei vom continua cu pasul doi, terestru”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE