Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hackeri ai spionajului militar chinez au atacat sistemele de infrastructură din Statele Unite

Hackeri coordonați de spionajul militar chinez au reușit să pătrundă în sistemele de infrastructură din Statele Unite, informează The Washinton Post. Hackerii chinezi au reușit să pătrundă, numai în ultimul an, în sistemele informatice a cel puțin 20 de companii de utilități, în special companii de energie, apă, sisteme de comunicații și de transport. Specialiști în securitate, citați de publicația americană, au dezvăluit că scopul acestui atac cybernetic era acela de a genera panică și haos, în cazul declanșării unui conflict în Pacific.

Într-un eventual război al Chinei pentru anexarea Taiwanului, o astfel de diversiune de tip cyberwar ar întârzia suportul american și livrările de armament occidentale către taiwanezi.  The Washington Post precizează că armata chineză acordă o atenție deosebită statului Hawaii pentru că acolo este staționată Flota Pacificului a marinei americane. De aceea autoritățile de la Beijing vor să provoace pagube infrastructurii acestui stat sperând  să întârzie eforturile militare americane de a transporta trupe și echipamente în Taiwanul, în cazul unui conflict cu China.

Analiștii americani consider că atacurile cibernetice ale armatei chineze pot fi calificate ca operațiuni la limita dintre spionaj și sabotaj. Prin asemenea atacuri, Beijingul urmărește să împiedice Statele Unite să își poată proiecta puterea în Asia, provocând haos social în interiorul societății americane, ceea ce ar putea afecta procesul decizional în timpul unei eventuale crize militare.

Director executiv al Agenției americane pentru Securitate Cibernetică și Infrastructurală, Brandon Wales, precizează că asemenea atacuri reprezintă o schimbare semnificativă în strategiile militare chinezești. Activitatea cibernetică a Chinei de acum șapte – zece ani era axată doar pe spionaj politic și economic, nu pe blocarea obiectivelor de infrastructură  critică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE