Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele AUR, George Simion, interzis încă cinci ani în Republica Moldova

Preşedintele partidului AUR, George Simion, a fost interzis în Republica Moldova pentru încă cinci ani, potrivit publicației moldovene NewsMaker, care susține că informația a fost confirmată de reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne.

Instituția respectivă a luat o măsură similară pentru 98 de persoane străine, de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

George Simion, interzis încă cinci ani în Republica Moldova

"S-a emis o decizie de prelungire a termenului declarării străinului ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de încă cinci ani. În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică.

Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autoritățile din România despre decizia adoptată. (…) Actualmente Inspectoratul General pentru Migrație se află într-un litigiu cu cetățeanul român care a contestat în instanță măsura impusă", a menționat Inspectoratul.

Reacția lui George Simion, după ce are interdicție în Republica Moldova

Liderul AUR a afirmat că ”nu e vorba de o nouă interdicţie, ci de o continuare a celei vechi”, fiind astfel prelungită cu încă cinci ani interdicția sa de a intra în Republica Moldova. Simion a amintit că se judecă cu autoritățile moldovene, pe această temă, din octombrie 2023.

"Eu, de când mă ştiu, am fost interzis în Republica Moldova. Nu e vorba despre o nouă interdicţie, ci de o continuare a celei vechi, ne judecăm din octombrie 2023 pe chestiunea aceasta, deci nu e meritul domnului Ciolacu, ci doar dorinţa lui de a folosi în interes propriu atitudinea celor de la Chişinău faţă de unionişti", a precizat George Simion, potrivit Agerpres.

Deputatul a mai spus că poziţiile AUR rămân aceleaşi, respectiv "unirea celor două state româneşti şi dispariţiea graniţei de la Prut”.

”Vedem însă că nimic nu s-a schimbat peste Prut în ultimii ani. În loc să îmbrăţişeze ideea unirii, politicienii de la Chişinău se ţin de fotoliile lor călduţe, mimând iubirea faţă de România doar atunci când le convine lor.

Poziţiile noastre rămân aceleaşi: vrem unirea celor două state româneşti şi dispariţia graniţei de la Prut. Pentru asta militez de ani de zile şi nu mă dezic de această cauză naţională. Spre deosebire de restul politicienilor, prefer să rămân integru şi să spun adevărul, indiferent de consecinţe, indiferent de faptul că nu mă pot vedea cu fraţii şi surorile mele din Republica Moldova. Mergem înainte, de-a pururi şi pentru totdeauna: Basarabia e România", a transmis liderul AUR, conform sursei citate.

George Simion, interzis și în Ucraina

George Simion are și interdicția de a intra în Ucraina. Premierul român Marcel Ciolacu a spus că va cere Republicii Moldova și Ucrainei să precizeze motivele exacte pentru care a fost luată această decizie.

  • Pe 29 ianuarie, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a cerut investigarea legăturilor lui Simion cu serviciile secrete din Rusia. El l-a acuzat pe Simion că, în ultimi 3-4 ani, "a vorbit și acționat după cum dictează Putin".

De ce George Simion are interdicție în Republica Moldova

Din 1 octombrie 2018, George Simion a fost declarat persona non grata și a fost expulzat din Republica Moldova. Tot atunci a primit acea interdicție de cinci ani.

Pe 27 august 2018, Simion a organizat "un marș pe jos", de la Alba Iulia la Chișinău, alături de un grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii. Ei nu au primit permisiunea de a trece frontiera cu Republica Moldova, din cauza "comportamentului inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră".

Deputatul George Simion a mai încercat să intre în Republica Moldova și în martie 2021, folosindu-se de pașaportul diplomatic, dar Poliția de Frontieră de la Vama Leușeni nu i-a permis accesul.

Ulterior, acesta a mai vrut să intre în Moldova în iunie 2022, unde dorea să participe la şedinţa comună a parlamentelor Republicii Moldova şi României. El s-a îmbarcat în avionul care ducea parlamentarii români la acea ședință comună.

Vestea despre acea ședință comună a venit chiar în ziua în care Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de "țară candidată la aderarea în UE" pentru Ucraina și Republica Moldova.

Înainte de decolare, la acea vreme, Simion a dat declarații despre interdicție.

"S-au rezolvat acele interdicții. Singura mea crimă, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să vorbesc public despre unire. Nu am încălcat nicio lege. (…)

Din 2018, până când am făcut un marș pe jos de la Alba Iulia la Chișinău, în Anul Centenarului, eu nu am mai putut intra în al doilea stat românesc, nu am mai putut merge la Chișinău, care e al doilea oraș ca mărime, ca vorbitori de limbă română și mă duc acum într-o delegație oficială a statului român și este posibil să pot să trec granița”, a spus George Simion în vara lui 2022.

La controlul de frontieră, Simion a încercat să filmeze, dar a fost avertizat că nu are voie să o facă în interiorul punctului de frontieră și s-a conformat.

Ulterior, el a postat pe Facebook un mesaj în care a spus că "nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, deși toți ceilalți parlamentari români au putut face acest lucru."

Simion a precizat atunci că a primit invitație din partea Parlamentului Republicii Moldova și i-a acuzat pe oficialii moldoveni de "dublu limbaj".

"Maia Sandu o să defileze cu europenismul ei, dar pe mine m-a arestat Vladimir Voronin, pe mine m-a interzis Igor Dodon, cei mai anti-europeni și, chipurile, cei mai anti-români. Dar te invită Parlamentul Republicii Moldova și toți parlamentarii sunt lăsați să treacă și tu, nu, pe o interdicție dată în Anul Centenarului, la 100 de ani de la Marea Unire, când am făcut marș pe jos de la Alba Iulia la Chișinău, interdicție dată de Igor Dodon, în plin regim Plahotniuc.

Și acum, până la 5 și ceva o să stau aici în aeroport să mă uit cum zboară avioane. Nu e nicio problemă. Nu renunțăm la lupta noastră pentru unire, dar invitația asta și prefăcătoria clasei politice din Republica Moldova, care se teme de unire ca dracul de tămâie, cred că trebuie sancționată. Este cât se poate de clar dublul limbaj pe care îl folosește Chișinăul în momentul acesta", a spus Simion atunci.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE