Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se poziționează partidele din țară vizavi de marile teme europene. PSD, PNL, AUR și Alianța Dreapta Unită se bat pe 33 de locuri în Parlamentul European

Primul test important pentru partidele autohtone îl reprezintă alegerile Europarlamentare din iunie. Reprezentarea noastră este extrem de importantă la nivel european, pentru că doar așa putem să milităm pentru proiectele care contează pentru România și să obținem finanțări pentru obiectivele mari.

Care este însă proiectul european și care sunt prioritățile cu care mergem la Bruxelles și Strasbourg? I-am întrebat pe politicienii care vor încerca să obțină voturi la scrutinul din 2024. Am vrut să aflăm cum se poziționează principalele partide din țară vizavi de câteva mari teme europene și ce promit pentru a obține ștampila pe buletinul de vot.

În 2019, România a trimis în Parlamentul European 33 de parlamentari. Cu o prezență din ce în ce mai mare la urne, alegerile europarlamentare reprezintă primul mare test al politicienilor români.

Iar pentru a-l trece, au nevoie să convingă electoratul că proiectele pe care le vor susține în Parlamentul European sunt mai bune decât ale contracandidaților.

Trei partide plus o alianță de dreapta se întrec pentru a obține cele mai multe scaune din cele 33 disponibile: PSD, PNL, AUR și Alianța Dreapta Unită formată din USR, Forța Dreptei și PMP. I-am întrebat pe liderii acestor partide care este viziunea lor și ce propun ca proiect european pentru România.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: În primul și în primul rând, trebuie să fim performanți, din punct de vedere al accesării și absorbției fondurilor europene, atât fondurile de coeziune și bineînțeles trebuie să avem rezultate foarte bune la fondurile atrase din PNRR.

Andi Cristea, deputat PSD Buzău: Ne preocupăm adesea să-i facem mândri pe părinții noștri când ar trebui să ne concentrăm să-i facem mândri pe copiii noștri, generația care vine după noi.

PMP susține că soarta Republicii Moldova este un subiect extrem de important care trebuie ținut sus pe agenda europeană. Nu este singura tema pe care mizează.

Eugen Tomac, președintele PMP: Să îmi concentrez întreaga atenție spre Dosarul Schengen, doar o parte din problemă a fost rezolvată.

Partidul AUR, chiar dacă n-are proiecte multe, promite să recupereze la discurs.

Adi Aximia: Noi suntem naționaliști, suntem singurul partid care vrea să trimită la Bruxelles și la Strasbourg oameni care să reprezinte România, suntem români, vom fi europarlamentari români, mai presus de grupul politic din care vom face parte.

În ceea ce privește temele mari și de interes ale Uniunii Europene, partidele au păreri diferite. Inteligența artificială și folosirea ei pare un subiect la care partidele mari din România par să împartă opinia că este benefică, cu nuanțe din partea PSD și PNL care susțin că reglementarea AI este extrem de importantă, în momentul de față.

PSD: Crede că e necesară și utilă reglementarea pentru că asta arată intenția de a folosi noua tehnologie

PNL: Trebuie să sprijinim inovarea și utilizarea acestor noi tehnologii, dar ne dorim o reglementare cât mai bună a oricărei situații de risc

AUR: Pro tehnologie, din perspectiva beneficiilor aduse bunăstării

PMP: Fructifică oportunitățile date de AI, dar nu ignorăm riscurile

Dacă vorbim de căsătoria între persoanele de același sex, singurul partid din țară care se opune categoric este AUR. PSD, PNL și PMP susțin căsătoria tradițională, însă liberalii și social-democrații spun că ce face fiecare în intimitatea casei proprii nu este problema statului.

PSD: Crede că familia este formată din femeie și bărbat, însă minoritățile sexuale au toată libertatea în intimitatea lor

PNL: Are valori bine definite creștine, susține căsătoria tradițională, în egală măsură susține libertățile individuale, indiferent de preferințe

AUR: Se opune categoric

PMP: Se aliniază Cartei Drepturilor Omului care spune: „Cu începere de la împlinirea vârstei legale, bărbatul şi femeia, fără nici o restricție în ce priveşte rasa, naționalitatea sau religia, au dreptul de a se căsători şi de a întemeia o familie. ” (Drepturile Omului, Art.16, al.1)

Problema salariul minim adecvat la nivel european este extrem de importantă pe agenda europeană

Și România trebuie să implementeze această reglementare, până la finalul anului 2024. Prin această directivă, Guvernul trebuie să asigure un trai decent populației sărace.

Partidul lui George Simion spune că este o măsură care nu poate fi implementată la noi în țară. Restul partidelor atrag atenția că implementarea salariului unic va ridica multe probleme. 

PSD: Un principiu justificat, însă e nevoie de atenție la detaliile implementării

PNL: Este pentru, însă economia trebuie să poată să susțină măsura

AUR: Măsură aberantă, imposibil de implementat

PMP: Considerată temă de interes major

În ceea ce privește războiul de la graniță, PNL, PSD și PMP susțin fără că sprijinul pentru Ucraina trebuie acordat în continuare. Mai mult, PSD vorbește și de participarea României la reconstrucția țării după ce războiul va fi încheiat. AUR este singurul partid care spune că în momentul de față finanțarea țării vecine nu poate fi susținută, având în vedere problemele economice cu care se confruntă țara noastră.

PSD: România trebuie să susțină Ucraina cât va fi necesar

PNL: Avem această datorie să ajutăm și să sprijinim Ucraina

AUR: România cheltuie mai mult decât încasează, din păcate nu putem să susținem

PMP: Un angajament pe care trebuie să-l ducem mai departe

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE