Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul minim brut pe economie va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei în 2024, anunță Marcel Ciolacu

Salariul minim brut pe economie va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu după ședinţa de Guvern pentru adoptarea bugetului pentru anul viitor.

15/12/2023 , 09:24

Salariul minim brut pe economie va crește „cu siguranță” în 2024, dă asigurări Ciolacu

Marcel Ciolacu: „Am lăsat la final salariul minim pe 2024, care va crește cu siguranță. Propunerea noastră este de 3.700 lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele șase luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 lei scutiți de taxe din salariu minim brut”.

13/12/2023 , 14:10

Majorarea salariului minim brut pe țară în 2024, sub semnul întrebării

Majorarea salariului minim în 2024 rămâne un subiect în suspensie. Partenerii de Guvernare nu au ajuns încă la un consens în privința momentului și a sumei cu care va crește salariul minim garantat la nivelul economiei. Șeful PNL, Nicolae Ciucă, spune că vor continua discuțiile pe acest subiect.

Șeful PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că vor continua discuțiile pe tema majorării salariului minim brut pe economie.

Salariul minim la cât va crește? Vorbea premierul despre creșterea salariului, să fie cuprinsă și în buget...

Nicolae Ciucă: „Știu că a avut loc o întâlnire a Consiliului Tripartit, nu am reușit să vorbesc cu premierul pe acest subiect. (...) Nu este vorba doar de Partidul Național Liberal aici, este vorba despre o valoare care trebuie discutată și agreată atât cu patronatele, cât și cu sindicatele. Trebuie să o discutăm cu premierul, cu miniștrii care sunt îndrituiți să răspundă de această problemă”.

Prin urmare, nu se exclud noi discuții – poate chiar în debutul săptămânii viitoare, inclusiv cu patronatele și cu sindicatele pe această temă. Potrivit unor surse din interiorul Coaliției, problema majorării salariului minim pe economie în 2024 va fi tranșată după această nouă rundă de discuții săptămâna viitoare, în paralel cu intrarea în procedură parlamentară a proiectului de lege privind bugetul pentru anul 2024. Asta pentru că se pot aduce amendamente la acest proiect de buget în Parlament, asumate de Coaliție dacă se ajunge la un numitor comun cu privire la suma cu care poate fi majorat salariul minim pe economie și data la care ar trebui să intre în vigoare, însă există complicații provocate de celelalte majorărimajorarea etapizată în două tranșe a pensiilor și majorarea, tot în două tranșe, a salariilor din Educație. Potrivit surselor Euronews, există suficienți bani și există surse de finanțare pentru a acoperi impactul primei etape – cea de majorare, de exemplu, în cazul salariului din Educație cu 13%, începând cu 1 ianuarie 2024 și, la fel, există bani pentru acea indexare cu rata inflației a pensiilor. În schimb, când vorbim de tranșele care ar trebui să fie aplicate din a doua jumătate a anului apar problemele pentru că, potrivit acestor calcule, neoficial, nu ar exista bani de la buget chiar dacă se va încasa mai mult din taxe și impozite prin noul pachet de măsuri fiscale și de combatere a evaziunii fiscale proaspăt depus în Parlament, care ar putea să intre și el în vigoare de la 1 ianuarie. Acest lucru face ca și problema majorării salariului minim pe economie să rămână în suspensie în momentul de față. Salariul minim brut pe economie a fost deja mărit în anul în curs de două ori și că ar putea destabiliza atât bugetul de stat, cât și calculele investitorilor din zona economică, spun liberalii, potrivit unor surse. De cealaltă parte, social democrații, împreună cu Marcel Ciolacu, au îmbrățișat posibilitatea salariului minim brut pe economie la 3.700 de lei începând cu data de 1 iulie. Toate aceste calcule vor fi însă dezbătute din nou și analizate la următoarea ședință de Coaliție.

Știrea inițială:

Guvernul propune salariu minim de 3.700 de lei de la 1 iulie 2024. Cu ce variante vin patronatele și sindicatele

Negocieri dure la Guvern pentru modificarea salariului minim pe economie. Premierul Marcel Ciolacu a discutat timp de aproape două ore cu patronatele și sindicatele, dar pentru moment nu s-a ajuns la o concluzie.

Salariul minim ar urma să crească din vară, și nu de la 1 ianuarie, așa cum s-a discutat recent.

Surse politice transmit că ministrul Finanțelor vrea să țină pe loc legea bugetului până când se va lua o decizie privind salariul minim.

Guvernul și-ar dori să renunțe la scutirea de 200 de lei pentru salariul minim, de la 1 ianuarie, ceea ce înseamnă că venitul celor care câștigă minimul pe economie ar putea să scadă cu 83 de lei.

Patronatele cer ca scutirea să rămână până în vară, când va crește salariul minim. Guvernul vrea ca salariul minim să crească de la 3.300 la 3.700 de lei brut, începând cu 1 iulie.

”Am primit oferta Guvernului de 3.700 lei începând cu luna iulie. Ofer solicitare a confederației sindicale a fost de 3.800 lei începând cu luna martie. Cu reducerea cu cinci procente a impozitării pe tot ce înseamnă salarizare, asta ar duce în realitate un 300 lei la banii actual net pentru salariații din România care lucrează pe minimul pe economie.”, a declarat Marius Sepi, sindicalist.

Propuneri pentru salariul minim:

  • Patronatele: 3500 lei brut de la 1 iulie 2024 - 3700 lei brut de la 1 ianuarie 2025
  • Sindicatele: 3800 lei brut de la 1 martie 2024
  • Guvernul: 3700 lei brut de la 1 iulie

”Propunerile pe care noi le-am făcut în acord patronatele, atât Consiliul Național IMM-urilor, cât și CONCORD, a fost ca această creștere a salariului minim pe economie să fie făcută în două etape 3.500 lei de la 01/07/2024 și 3.700 lei de la 01/01/2025, sindicatele au venit cu o propunere de creștere de 3.800 lei de la 01/07/2024 iar Guvernul a venit cu o propunere de 3.700 lei, deci de la 3.300 lei la 3.700 lei de la 01/07/2024”, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Guvernul trebuie să ia acum decizia finală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE