Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariile minime au scăzut din cauza inflației în creștere. Care sunt țările cu cele mai mici venituri

În 2022, ratele inflației au zguduit Uniunea Europeană, atingând niveluri record până acum în ultimele patru decenii.

Gospodăriile cu venituri mici se luptă să facă față crizei. Aproape toate statele membre UE au crescut salariul minim în ultimii doi ani, dar inflația în creștere a dus la o scădere a salariilor reale.

OCDE solicită revizuiri periodice pentru a proteja nivelul de trai al angajaților prost plătiți. În UE, rata anuală a inflației a fost de 11,5% în octombrie 2022, în creștere față de 4,4% cu un an mai devreme. Între 1997 și sfârșitul anului 2021, cea mai mare inflație anuală a fost de doar 4,4%, așa cum a fost înregistrată în iulie 2008.

Această creștere dramatică a inflației afectează în mod disproporționat cele mai vulnerabile gospodării cu venituri mici.

Salariile minime au crescut recent în multe țări din UE, dar această creștere a fost în termeni nominali. Cu alte cuvinte, inflația nu este luată în considerare.

Începând cu septembrie 2022, salariul minim real – sau salariul care reflectă impactul inflației – a scăzut în multe țări UE în ultimul an.

Cel mai mare și cel mai mic salariu minim din UE

În iulie 2022, salariul minim brut lunar în statele membre UE a variat de la 363 EUR în Bulgaria la 2.313 EUR în Luxemburg.

Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).

Salariul minim este sub 1.000 de euro în 13 din cele 21 de state membre ale UE

Un salariu minim național există în 21 din cele 27 de state membre ale UE. Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu au un salariu minim. În 13 din 21 de țări UE, salariul minim brut lunar este sub 1.000 de euro. În 10 dintre acestea, este mai puțin de 750 EUR.

Printre țările candidate și potențial candidate, acesta variază de la 269 EUR în Albania la 532 EUR în Muntenegru.

Inflația afectează salariul minim real

În septembrie 2022, salariile minime reale au scăzut în cea mai mare parte a Europei în ultimul an. Privind la 19 țări (17 state membre UE, Regatul Unit și Turcia), salariul minim real a crescut doar în Turcia (15,9 la sută), Franța (2,3 la sută) și Belgia (1,9 la sută), comparativ cu cifrele pentru septembrie 2021.

Potrivit OCDE, metodologia statistică poate avea un impact asupra modificărilor anuale raportate ale salariilor minime reale în Franța și Belgia, deoarece salariile minime sunt indexate diferit în aceste țări.

OCDE solicită revizuiri periodice

Stefano Scarpetta, director pentru Ocuparea Forței de Muncă, Muncă și Afaceri Sociale la OCDE, a cerut revizuirea periodică a salariului minim.

„Salariile minime reale au scăzut în marea majoritate a țărilor OCDE, pe măsură ce criza costului vieții continuă. În special în perioadele de inflație ridicată, salariile minime trebuie revizuite în mod regulat pentru a se asigura că își mențin utilitatea”, a declarat el în cadrul social. mass-media.

Un raport OCDE intitulat „Salariile minime în perioadele de creștere a inflației” a subliniat că criza costului vieții, care afectează în special lucrătorii din partea de jos a distribuției salariilor, face ca salariile minime statutare cu atât mai importante pentru a proteja nivelul de trai al populației. muncitori prost plătiți.

„Este important ca salariile minime legale să se ajusteze în mod regulat”, subliniază raportul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE