Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Indexarea salariului minim, soluție pentru inflație. Statele din UE au crescut nivelul salariului minim

Europa își protejează populația vulnerabilă cu indexări la nivelul salariului minim. Aproape toate statele Uniunii Europene au venit cu creșteri la începutul acestui an pentru a face față inflației, însă majorările nu au ținut pasul cu prețurile.

Creșterile salariale pentru angajații cu salariu minim pe economie au fost mai mari decât în anii precedenți, pentru a rezista în fața inflației galopante, mai ales că șocurile sunt resimțite mai puternic de cei cu venituri mici.

Creșterile salariului minim au pornit de la peste 5%, în Malta și Luxemburg, și au atins vârfuri de peste 20 de procente în Germania și Letonia. Vorbim de majorări ale salariului brut. Singurele țări în care salariul minim nu a crescut sunt Spania și Cipru.

Jumătate dintre țările membre nu depășesc 1.000 de euro salariul minim

Jumătate dintre țările membre nu depășesc 1.000 de euro salariul minim. Cele mai mari salarii minime din Uniunea Europeană sunt în Luxemburg, Germania și Belgia, iar cele mai mici în Bulgaria, Ungaria și România.

Povara taxelor este mare în România, unde reprezintă 47% din brut. Dacă facem o comparație cu impozitele și taxele pe venituri dintre România și Germania, vedem că diferențele sunt majore. La un salariu echivalent de 2.000 de euro, adică mult peste medie în România, statul încasează taxe duble față de Germania.

Ca o măsură suplimentară de protecție, Parlamentul European a adoptat anul trecut Directiva privind salariul minim în Uniune. În 21 din 27 de țări membre, salariul minim este prevăzut de lege, iar în restul nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri colective.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE