Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgaria, Ungaria și România au cele mai scăzute salarii medii anuale din UE în 2021

În 2021, salariul mediu anual ajustat pentru angajaţii cu normă întreagă din Uniunea Europeană era de 33.500 euro, arată datele publicate în premieră luni de Oficiul european pentru Statistică, Eurostat.

În ce țară s-a plătit cel mai mare salariu în 2021

Anul trecut, în rândul statelor membre UE, cel mai ridicat salariu mediu anual ajustat full-time era în Luxemburg (72.200 euro), Danemarca (63.300 euro) şi Irlanda (50.300 euro), iar cel mai redus în Bulgaria (10.300 euro), Ungaria (12.600 euro) şi România (13.000 euro). 

România este țara din UE cu a doua cea mai mare disparitate a salariilor: cel mai bine plătiți 10% dintre români câștigă de mai bine de patru ori decât cel mai prost plătiți 10% dintre români.

Directiva UE privind "Cartea albastră" prevede folosirea acestui indicator pentru determinarea salariului mediu anual brut pentru fiecare stat membru UE şi acordarea permiselor de lucru pentru angajaţii cu înaltă calificare. Directiva are ca obiectiv atragerea în UE a angajaţilor cu înaltă calificare conform unor condiţii de admisie mai flexibile, îmbunătăţind drepturile şi posibilitatea deţinătorilor "Cărţii albastre" de a se muta mai uşor în alt stat membru UE. 

Unul din 3 români câștigă la nivelul salariului minim, iar impactul inflației este foarte mare. Promisiunile autorităților de a susține populația vulnerabilă nu sunt simțite de toți cei vizați. Reprezentanții companiilor private susțin că anul viitor va crește presiunea asupra salariilor, odată cu indexarea minimului pe economie la 3.000 brut.

Chiar dacă ponderea a mai scăzut în ultimii ani, avem în continuare mulți angajați cu salarii mici. În România, procentul contractelor de muncă remunerate cu salariul minim este de peste 31%.

România, țara din UE cu a doua cea mai mare disparitate a salariilor

"Sunt, în continuare, extraordinar de mulți români, care sunt încadrați la salariul minim. Probabil 1,5 – 2 milioane au acest salariu minim, care va crește începând cu 2023, care din punct de vedere fiscal înseamnă, evident, o cheltuială plătind toate taxele salariale", a precizat Bogdan Badea, directorul unei firme de recrutare.

Specialiștii susțin că o creștere de aproape 17 procente la venitul minim net se traduce printr-un avans de cel puțin un procent pentru întreaga pieță a muncii.

"Direcția este să creștem salariul minim cu 20%, asta împinge inflația și mai mult. Acolo avem o problemă, să producem mai mult, nu să avem mai mulți bani în buzunar. Să plătim mai mult pentru tot aceleași produse", a spus Christian Von Albrichsfeld, directorul unei companii multinaționale.

Angajatorii iau în calcul mici creșteri salariale

Angajatorii spun că nu iau în calcul creșteri salariale mai mari de 10% pentru 2023.

"Cred că este un mare semn de întrebare ce se va întâmpla cu situația economică și politică a țării. Eu cred că 2023 va fi despre consolidare, creștere de business, dar mai ales despre consolidare", a spus Mihai Găvan, directorul unei companii de IT.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE