Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Marcel Ciolacu anunță creșteri de salarii cuprinse în bugetul pentru 2024. ”Va fi o majorare, mai puțin pentru demnitari”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că vrea ca proiectul de buget pentru anul 2024 să fie adoptat în ședința de Guvern de joi, pentru a putea fi adoptat de Parlament, până în sărbătorile de Crăciun. Anul viitor va fi o majorare de salarii pentru tot sistemul bugetar, mai puțin pentru demnitari.

”Va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puțin pentru demnitari. Este o decizie foarte clară.

A crescut PIB-ul și mergem și mai mult pe investiții nominal. Mergem la un procent de 7,3% pe investiții. Este cel mai mare buget pe investiții din istoria României.

Avem un buget iarăși istoric la Educație de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe Educație. Trebuie să ținem cont de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR și în exercițiul financiar actual de aproape 12 miliarde în acest moment.

Sunt cele mai mari investiții în sistemul de educație - în școli, în toată infrastructura

Salariile profesorilor o să decid cu liderii de sindicat în aceste zile. Era normal să așteptăm să închidem întregul buget, să bugetez acești bani la Ministerul Educației”, a precizat Marcel Ciolacu.

Premierul a dat asigurări că deficitul bugetar va scădea sub 5%.

”Vom închide cu un deficit sub 5%”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu anunță creșteri de pensii în 2024

”Toate sunt bugetate și pensiile și 13,8% și aplicarea legii pensiilor de la 1 septembrie. Legea pensiilor se aplică de la 1 ianuarie, dar recalcularea se face de la 1 septembrie. Toate sunt bugetate”, a mai precizat prim-ministrul.

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și alți membri importanți din PSD și PNL s-au întâlnit, duminică, pentru a discuta proiectul de buget pentru 2024.

10/12/2023 , 19:01

Cum împarte Guvernul banii pentru 2024

Liderii Coaliției PSD-PNL au negociat forma finală a legii bugetului de stat pentru anul 2024. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a transmis că Ministerul Educației va primi cei mai mulți bani anul viitor. Suma nu se va ridica, însă, la 6% din PIB, așa cum prevede o lege din 2011, pe care Guvernul o tot amână la fiecare sfârșit de an.

Liderii Coaliției s-au întâlnit, duminică, la Vila Lac, pentru a închide negocierile privind legea bugetului de stat pentru anul 2024. Mai bine de cinci ore au discutat liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar au mai fost prezenți la discuții și alți oameni importanți din cele două partide, cum ar fi Lucian Bode sau Marian Neacșu, dar și Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

S-a agreat în Coaliție ca Educația să fie una dintre marile campioane pentru anul 2024.

Cum ar putea arăta bugetul de stat 2024

  • Ministerul Educației ar urma să primească cu aproximativ 60% mai mulți bani anul viitor comparativ cu 2023, așadar, ministerul condus de Ligia Deca ar putea încasa până la 52 de miliarde lei în 2024
  • De asemenea, Ministerul Muncii ar urma să primească în jur de 66 miliarde de lei
  • Ministerul Transporturilor ar putea primi între 24-30 de miliarde lei. Sorin Grindeanu a solicitat fonduri suplimentare pentru a duce la capăt mai multe proiecte importante pe care le are în acest moment pe agendă
  • Ministerul Agriculturii: 24 miliarde lei
  • Ministerul Dezvoltării: 20 miliarde lei
  • Ministerul Sănătății: 17 miliarde lei
  • Mininisterul Investițiilor și Proiectelor Europene: 15 miliarde lei
  • Ministerul Energiei: 6,8 miliarde lei
  • Ministerul Justiției: 3,8 miliarde lei
  • Deficit: 4,5% din PIB

Mai multe detalii despre legea bugetului vor fi stabilite în cursul zilei de luni, când sunt programate întâlniri interne atât la PSD, cât și la PNL, iar președinții celor două partide vor prezenta pe larg bugetul, înainte ca acesta să fie pus în transparență.

Totodată, în cursul zilei de joi va exista o ședință de Guvern în care va fi aprobat bugetul, iar mai apoi va fi trimis către Parlament, deoarece PSD și PNL au convenit să fie votat și trimis către promulgare până în data de 22 decembrie 2023.

Știrea inițială:

Discuţii în coaliţie pe proiectul de buget pentru 2024

Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor.

"În acest weekend vom lucra împreună pe proiectul de buget pe 2024, unde investiţiile reprezintă fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economică. De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educaţie. Acest lucru am dorit să-l menţionez ca să fie clar pentru toată lumea", afirma premierul Ciolacu, vineri, în şedinţa de Guvern.

Surse oficiale au precizat că discuţiile pe bugetul pentru 2024 se vor derula duminică, la acestea urmând să participe, între alţii, premierul, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Potrivit aceloraşi surse, prim-ministrul doreşte ca proiectul de buget să fie pus în transparenţă săptămâna viitoare, luni, şi tot săptămâna viitoare, joi, să fie transmis în Parlament spre dezbatere şi adoptare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE