Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, plasat din nou la izolare în colonia penitenciară din Arctica

Opozantul rus aflat în detenţie Aleksei Navalnîi, recent transferat într-o colonie penitenciară îndepărtată din Arctica, a anunţat marţi că a fost plasat din nou la izolare pentru o săptămână, informează AFP.

Navalnîi a ajuns în acest nou centru de detenţie situat în regiunea autonomă Iamalo-Neneţki la sfârşitul lui decembrie, la finalul unui lung transfer în timpul căruia apropiaţii săi nu au primit nicio veste şi care a suscitat îngrijorări inclusiv în străinătate.

Susţinătorii săi afirmă că autorităţile ruse caută să-l izoleze şi mai mult, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din martie, la finalul cărora victoria lui Vladimir Putin pare asigurată.

Marţi, Aleksei Navalnîi a anunţat pe reţelele sociale că a primit "şapte zile de izolare", pentru că nu s-a identificat corect.

Măsura a fost luată după "ieşirea sa din carantină", a adăugat Navalnîi, fără a preciza data.

"Ideea conform căreia Putin ar fi mulţumit de faptul că m-a plasat într-o cabană în Marele Nord şi că eu nu aş mai fi torturat la izolare era nu doar una laşă, ci şi naivă", a denunţat Aleksei Navalnîi.

Militantul de 47 de ani, inamicul numărul unu al preşedintelui rus, ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru "extremism".

El fusese arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea sa în Rusia după o perioadă de tratament în Germania pentru o otrăvire pe care el o impută Kremlinului şi de atunci Navalnîi alternează perioade la izolare, cu condiţii de detenţie mai mult sau mai puţin stricte.

Kira Iarmîş, purtătoarea sa de cuvânt, a afirmat că este pentru a 24-a oară când Navalnîi este dus la izolare, pentru un total de 273 de zile.

Colonia penitenciară unde este ținut Navalnîi, supranumită "Lupul polar"

Colonia penitenciară unde este deţinut în prezent Navalnîi, supranumită "Lupul polar", este o clădire moştenită de la Gulagul sovietic.

Opozantul a difuzat o fotografie a minusculei curţi de închisoare cu gratii, în care deţinuţii pot ieşi la aer dimineaţa foarte devreme, când temperaturile sunt extrem de scăzute.

Aleksei Navalnîi, intenţionat ironic în mesajele sale, a evocat "minunatul aer proaspăt care suflă în curte în pofida peretelui de beton", precizând că mercurul termometrelor nu a scăzut deocamdată sub -32 de grade Celsius.

Timpul petrecut în spatele gratiilor deja a avut consecinţe asupra sănătăţii sale, potrivit susţinătorilor săi, iar militantul arată astăzi slăbit şi îmbătrânit.

În ţările occidentale, condiţiile sale de detenţie şi mai ales consecinţele lor asupra stării sale fizice, sunt denunţate cu fermitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE