Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexei Navalnîi, condamnat la încă 19 ani de închisoare în Rusia. Opozantul lui Putin e acuzat de extremism

Alexei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin, a mai primit 19 ani de închisoare din partea judecătorilor ruși. El se află deja încarcerat, iar aceasta este a cincea condamnare penală a sa.

Justiţia rusă l-a condamnat vineri pe opozantul Alexei Navalnîi, la încă 19 ani de închisoare pentru extremism, printre alte acuzaţii, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

În vârstă de 47 de ani, Navalnîi va trebui să execute noua condamnare într-o închisoare cu regim special. În astfel de penitenciare sunt încarceraţi deţinuţii recidivişti sau cei cu pedepse pe viaţă.

Procesul lui Navalnîi a avut loc într-o închisoare din regiunea Vladimir, situată la aproape 200 de kilometri de Moscova. Opozantul lui Putin ispăşeşte deja o pedeapsă de nouă ani pentru fraudă.

Alexei Navalnîi a declarat încă de joi, pentru AFP, că i se va administra o pedeapsă "lungă, stalinistă".

"Formula de calcul este simplă: ceea ce a cerut procurorul, minus 10-15%. Au cerut 20 de ani, vor da 18 sau ceva de genul acesta", a declarat opozantul liderului de la Kremlin, potrivit unui mesaj difuzat pe internet de apropiaţii săi.

Navalnîi acuză că este vorba de un simulacru de proces, unul politic, desfășurat cu ușile închise. Alexei Navalnîi a fost acuzat de extremism și judecat pentru activități politice. Verdictul a fost anunțat de judecător, însă, în prezența presei, chemată la penitenciarul unde se află închis opozantul rus.

Alexei Navalnîi, acuzat c-ar fi înființat o organizație extremistă

În noul dosar, Navalnîi a fost acuzat c-ar fi creat o organizaţie extremistă, cu referire la Fondul Anticorupţie (FBK), înființat n 2011 şi interzis în urmă cu doi ani.

FBK a stârnit controverse la Kremlin pe motiv că denunța îmbogăţirea ilicită a înalţilor oficiali, inclusiv a preşedintelui Vladimir Putin, pe care l-a acuzat în 2021 că are un palat somptuos pe malul Mării Negre.

De asemenea, Alexei Navalnîi a mai fost învinuit de finanţare şi instigare la activităţi extremiste, de crearea unei organizaţii care a încălcat drepturile cetăţenilor şi de implicarea minorilor în acţiuni periculoase, cu referire la manifestaţii neautorizate ale opoziţiei.

Judecătorul Andrei Suvorov de la Tribunalul din Moscova a pronunțat în doar câteva minute sentința împotriva lui Navalnîi, care a fost adus în instanță în uniformă de deținut.

Opoziția neparlamentară rusă consideră că Navalnîi nu va fi eliberat câtă vreme Vladimir Putin va rămâne la putere. Cel mai probabil, liderul de la Kremlin va candida pentru un nou mandat în 2024.

Navalnîi a reamintit joi şi faptul că mai urmează să fie judecat de un tribunal militar pentru terorism, ceea ce, potrivit lui, ar putea însemna încă zece ani de închisoare. În aceste condiții, opozantul lui Putin a făcut apel la susţinătorii săi să continue să protesteze împotriva Kremlinului.

De asemenea, cancelariile occidentale au cerut eliberarea lui Navalnîi, care a condamnat din închisoare "războiul criminal" purtat în Ucraina de Putin, pe care l-a acuzat că a trimis sute de mii de ruşi 'la abator'.

Alexsei Navalnîi, a fost condamnat în 2022 la nouă ani de închisoare pentru fraudă, iar în 2021 la doi ani și jumătate pentru o încălcare a eliberării condiționate. Navalnîi însuși se așteaptă la o pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de ani și numește totul o înscenare politică a regimului Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE