Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin ar putea vizita Turcia în august. Anunțul făcut de președintele Ergodan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan speră în continuare că omologul său turc Vladimir Putin va efectua o vizită în Turcia în luna august, în condițiile în care liderul de la Ankara face eforturi pentru a restabili un coridor securizat pentru transportul de cereale prin Marea Neagră, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

”Nu există încă o dată precisă, dar ministrul meu de Externe şi şeful serviciului de informaţii duc discuţii" în acest sens, a precizat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după rugăciunea de vineri într-o moschee din Istanbul.

"Cred că această vizită va avea loc în luna august", a adăugat Erdogan.

Ar putea fi arestat Vladimir Putin dacă vizitează Turcia?

În luna martie, Curtea Penală Internațională spune că a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Putin pentru crime de război, din cauza presupusei sale implicări în răpirile de copii din Ucraina, potrivit euronews.com.

Curtea a precizat într-o declarație că Putin "este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă".

Turcia nu se numără, însă, printre statele semnatare ale Statutului de la Roma, adoptat în 1 iulie 1998 şi intrat în vigoare la 1 iulie 2002, prin care a fost creată Curtea Penală Internațională.

”Chiar dacă Turcia nu este stat parte la Statutul de la Roma, activitățile CPI sunt urmărite îndeaproape, iar oficialii noștri participă la reuniunile anuale ale Adunării statelor semnatare, care au loc la Haga sau la New York”, a transmis Ministerul de Externe al Turciei.

În vara anului 2022, Turcia a contribuit, alături de ONU, la medierea acordului referitor la exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră în condiții de securitate. Acest lucru a permis Ucrainei să-și transporte grânele, în pofida războiului.

Pactul a încetat la jumătatea lunii iulie, după retragerea Moscovei.

Ergodan a anunțat vineri că este de acord cu Rusia în legătură cu nevoia aprovizionării cu hrană a statelor mai puțin dezvoltate din Africa.

”Vom transforma cerealele din Marea Neagră în făină şi le vom trimite ţărilor africane sărace şi mai puţin dezvoltate", a menționat președintele turc, conform sursei citate.

Ergodan a discutat cu Putin după ce Rusia a bombardat porturile ucrainene de la Marea Neagră

Într-o convorbire telefonică care a avut loc miercuri, preşedintele turc i-a cerut lui Vladimir Putin să evite orice "escaladare" în conflictul cu Ucraina după bombardamentele ruseşti asupra instalaţiilor portuare ucrainene.

De altfel, Erdogan a insistat asupra ”importanţei Iniţiativei de la Marea Neagră, pe care o consideră drept o punte către pace”, a precizat președinția turcă.

Relațiile dintre Ergodan și Putin s-au răcit într-o anumită măsură după vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Istanbul în iulie. La acel moment, Erdogan a apărat intrarea Ucrainei în NATO şi mai ales după ce Zelenski a plecat acasă cu cei cinci comandanţi principali ai batalionului ucrainean Azov.

Cei cinci făcuseră obiectul unui schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova, pe care Erdogan îl garantase, cu condiţia ca aceştia să rămână în Turcia până la sfârşitul conflictului.

Kremlinul a denunţat atunci o "încălcare directă" a acestui acord, amitește AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE