Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația lovește industria ospitalității. În 14 state din UE, o vacanță valorează mai mult decât salariul minim

Industria ospitalității a fost lovită serios de inflație. Anul acesta s-au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri din ultimii 27 de ani, arată cifrele Eurostat. Iar România este țara cu cea mai mare pondere a populației care nu-și permite o vacanță departe de casă. Cei care au bani să plece, au ales să facă rabat de la calitatea serviciilor și au scurtat vacanțele.

Doar în primele cinci luni din acest an, vacanțele s-au scumpit cu 12,4%, arată datele Eurostat. Nivelul este cel mai ridicat din 1996 până în prezent.

În Bulgaria, tarifele au crescut substanțial. O noapte de cazare a ajuns să fie mai scumpă, chiar și cu 50% față de anul trecut în unele hoteluri. În aceste condiții, românii s-au adaptat. Au ales un sejur mai scurt, cu pachete all inclusive, pentru a elimina cheltuielile suplimentare cu masa. Chiar și parcarea gratuită cuprinsă în pachet a fost un criteriu important. 

Diana Flintoacă, reprezentant Agenție de Turism în Bulgaria: ”Majoritatea turiștilor, anul acesta au ales să meargă doar cinci nopți, în loc de șapte sau zece nopți cât mergeau în anii anteriori. Anul acesta a fost o problemă cu prețurile la parcare. Și atunci, decât să vină să vină să plătească zece euro pe zi, chiar și 15 euro pe zi, aleg să meargă cu autocarul și să renunțe la confortul de a merge cu mașina personală.”

Vacanțele în Grecia, mai scumpe cu 80%

Și în Grecia, țară puternic afectată de incendiile de vegetație, tarifele de cazare au urcat uneori chiar și cu 80%. Soluția pentru a face față costurilor este cazarea la un hotel care oferă condiții mai modeste, spun antreprenorii din industria ospitalității.

Ioana Selner, antreprenor român în Grecia: ”Dacă anul trecut, o noapte de cazare costa în Thassos, în extrasezon,  în jur de 30 de 40 de euro, anul acesta a ajuns în jur de 60 de euro. Dacă vorbim despre restaurante, de taverne și aici costurile aproape că s-au dublat. Însă, să știi că, în ciuda scumpirilor asta nu-I împiedică pe turiști să vină în Grecia și, mai ales pe români.”

Dacă ne raportăm la datele Eurostat, în 14 state comunitare un pachet de vacanță depășește salariul minim net pe economiile din țările respective. 

În acest clasament, Bulgaria și Letonia stau cel mai rău. În România, salariul minim depășește ușor un pachet complet de vacanță.  În schimb, din cauza costului vieții, România are cei mai mulți salariați care își petrec vacanțele acasă, peste 40%. Dintre salariații care nu-și permit să plece în vacanță departe de casă, Grecia și Ungaria, completează clasamentul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE