Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa își reevaluează industria turistică din cauza valurilor de căldură. Care sunt noile destinații spre care se îndreaptă călătorii

Industria turismului, care are o contribuție semnificativă la produsul intern brut al Europei, ar putea fi expusă unor consecințe majore din cauza schimbărilor climatice.

Această ipoteză este mai mult decât o simplă teamă, deoarece este susținută de un studiu al Comisiei Europene cu fapte și cifre.

Acest lucru ar putea lovi puternic continentul în perspectivă, mai ales că recentele valuri de căldură cu temperaturi în jurul și chiar peste 40 de grade Celsius în regiunea mediteraneană au provocat o mare incertitudine în ceea ce privește cifrele de rezervare.

Spania, Italia și Grecia se numără printre țările UE ale căror economii sunt deosebit de puternic orientate către sectorul turismului.

Studiul Comisiei Europene a fost realizat de David Garcia León, analist pentru politica privind impactul climatic și adaptarea la schimbările climatice în cadrul Comisiei Europene. Acesta a constatat un model clar de schimbare nord-sud în ceea ce privește cererea de turism în Europa, regiunile nordice beneficiind de schimbările climatice, iar cele sudice confruntându-se cu un declin semnificativ al cererii de turism.

”Mauritius, de exemplu, este acum o destinație importantă de vară pentru francezi, chiar dacă în Mauritius este iarnă în iulie și august. Așadar, există schimbări comportamentale care au loc încet-încet. Dar acest lucru nu înseamnă că turismul se va prăbuși în țări precum Grecia, Spania și Italia. Sezonul nu se va limita la lunile iulie și august.

Acesta se va extinde până în primăvară și toamnă. Ce înseamnă acest lucru? Oamenii vor călători în Andaluzia primăvara, în insulele grecești primăvara sau toamna și puțin mai puțin vara.", a declarat Jean-Pierre Mas, președinte al asociației agențiilor de turism din Franța, potrivit Euronews Travel.

Europa este în continuare cea mai vizitată regiune din lume, potrivit calculelor Organizației Mondiale a Turismului (OMT). În 2020, continentul a generat 41% din toate încasările mondiale din turism și a înregistrat 51% din toate sosirile internaționale - echivalentul a 582 de milioane de turiști.

Deviza Italiei: Nu vă alarmați

Un tweet postat de ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, în timp ce se afla în vacanță în Toscana, a provocat controverse în Italia.

"Valul de căldură este spectaculos aici. Dacă va continua așa, aceste destinații de vacanță nu vor avea niciun viitor pe termen lung. Schimbările climatice distrug sudul Europei. O eră se apropie de sfârșit", a scris Lauterbach.

În tweet-ul său, Lauterbach a făcut referire la o hartă meteo europeană realizată de Helmholtz Climate Initiative.

"Schimbările climatice nu îi vor împiedica pe oameni să meargă la mare, la munte sau la lac, să experimenteze orașe care sunt patrimoniu mondial, să descopere locuri noi și să încerce mâncăruri care nu sunt disponibile în altă parte.

De la Ulise încoace, călătoriile în Mediterana au fost un factor indispensabil pentru îmbogățirea umană.", a declarat Ciminnisi pentru Euronews.

Nici o schimbare bruscă de la sud la nord

Cu toate acestea, turiștii din Europa încep să se reorienteze treptat, dar vizibil, a declarat președintele Asociației agențiilor de turism din Franța, Jean-Pierre Mas.

"În această vară, destinațiile alese (de francezi) sunt în primul rând Grecia, în al doilea rând Spania și în al treilea rând Tunisia, deci cele mai calde trei țări, și Antilele", a declarat Mas pentru Euronews.

"Da, s-a înregistrat o creștere a numărului de vizitatori în Scandinavia, de exemplu, și s-a înregistrat o creștere a numărului de vizitatori în Hauts de France, partea de nord a Franței, sau în Alsacia pentru turismul francofon. Dar nu se poate spune că a existat o mișcare de întoarcere dinspre sud spre nord.

"Această mișcare va fi treptată și nu dintr-o dată, nu va exista un proces abrupt. Dar profesioniștii din turism din țări precum Spania, Grecia și Tunisia trebuie să fie pregătiți ca în viitor numărul de vizitatori să fie mai mic în iulie sau august și cu siguranță mai mare în iunie și septembrie."

"O vară relativ bună pentru Spania, Grecia și Italia"

Există însă un alt motiv foarte simplu pentru care industria turismului din sudul Europei rămâne veselă, și anume obiceiurile turiștilor, care își rezervă adesea călătoriile cu luni de zile înainte.

Olivier Ponti, de la firma de consultanță Forward Keys, a declarat pentru Euronews: "Cred că situația este încurajatoare pentru destinații precum Spania, Grecia și Italia, care ar trebui să aibă o vară relativ bună în ciuda tuturor lucrurilor. De ce? Pentru că rezervările pentru sezonul de vară au fost făcute în prima jumătate a anului, astfel încât evenimentele actuale vor afecta în principal rezervările de ultim moment, iar acestea reprezintă o minoritate a rezervărilor.

"Așadar, cred că agențiile de turism și turoperatorii din aceste zone ar trebui să poată face afaceri bune în timpul verii. În locurile cele mai afectate, mă gândesc la locuri precum Rodos sau Sicilia, situația va fi evident mai dificilă, pentru că acolo există într-adevăr valuri masive de anulări, pur și simplu pentru că nu este posibil să ai o vacanță de vară plăcută în condițiile actuale."

Perspectiva unei veri mai plăcute este mai degrabă modestă: "În general, trebuie să fiți pregătiți ca vremea să fie și mai caldă și să tindă să fie mai uscată", a declarat expertul în climă Hans-Martin Füssel de la Agenția Europeană de Mediu EEA din Copenhaga.

În plus, multe dintre orașele populare din sudul țării se încălzesc deosebit de repede, astfel că locuitorii lor fug ei înșiși spre coastă sau își fac siesta. În timpul verii, condițiile meteorologice din Europa durează de asemenea din ce în ce mai mult timp.

Factor economic important: turiștii de peste hotare

Potrivit Comisiei Europene de Turism (ETC), o organizație neguvernamentală care promovează Europa ca destinație turistică la nivel mondial, piața europeană de turism este în plină ascensiune. În ceea ce privește numărul de călători care sosesc în Europa, anul acesta a atins deja 95% din totalul din 2019, spune ETC.

Cererea ridicată a consumatorilor rezistă în ciuda inflației încăpățânate și a creșterii costurilor de călătorie. Acest lucru se datorează, de asemenea, turiștilor din SUA, care beneficiază de un curs de schimb favorabil. Potrivit datelor ETC, Portugalia (+79%), Turcia (+78%) și Muntenegru (+43%) înregistrează creșteri deosebit de mari ale numărului de turiști din SUA.

În general, tendința se îndreaptă către țările despre care se spune că oferă un raport calitate-preț bun. Evaluările efectuate de Comisia Europeană de turism până în mai 2023 inclusiv au arătat că patru țări în special beneficiază de această reputație: Serbia (cu o creștere de 27% în anul în curs), Bulgaria (+21%), Muntenegru (+12%) și Turcia (+9%).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE