Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aleksei Navalnîi descrie condițiile dure din colonia penitenciară din Siberia. ”Sunt noul Moș Gerilă”

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a confirmat marți că a ajuns la colonia penitenciară din apropierea Cercului Arctic. Liderul Opoziției ruse a afirmat că este bine dispus, în pofida drumului istovitor de 20 de zile pentru a fi transportat în acea zonă, relatează agenția Reuters.

Statele Unite sunt îngrijorate de condițiile de detenție ale lui Alexei Navalnîi, localizat după mai bine de trei săptămâni. Washingtonul a cerut din nou "eliberarea imediată" și a îndemnat Moscova să pună capăt "represiunii crescânde a vocilor independente în Rusia".

Cu ajutorul avocaților săi, Navalnîi a publicat pe rețeaua X vești despre starea sa, după ce apropiații săi au pierdut legătura cu el mai bine de două săptămâni, cât timp s-a aflat în tranzit. Lipsa vreunei informații despre locul în care a fost dus disidentul rus a stârnit îngrijorarea unor politicieni occidentali.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a anunțat luni că disidentul, în vârstă de 47 de ani, a fost localizat în colonia penitenciară IK-3, de la nordul Cercului Artic, în districtul autonom Iamalia-Neneția, de la aproape 1.200 de kilometri nord-est de Moscova.

”Sunt noul Moș Gerilă (Father Frost/Morozko)”, a spus în glumă Aleksei Navalnîi, în primul mesaj transmis din detenție, pentru a descrie condițiile de vreme din zonă.

"Ei bine, acum am o haină din piele de oaie, o pălărie ushanka (o căciulă de blană care acoperă urechile), iar în curând voi primi valenki (încălțăminte tradițională rusă de iarnă). Cele 20 de zile de transfer au fost destul de obositoare, dar sunt încă într-o dispoziție excelentă, așa cum ar trebui să fie Moș Gerilă", a adăugat disidentul.

Aleksei Navalnîi a fost trimis într-unul dintre fostele lagăre din Gulag

Situată la aproape 60 de kilometri nord de Cerul Polar, colonia penitenciară a fost înființată în anii '60, făcând parte din GULAG, sistemul sovietic de lagăre, potrivit ziarului Moskovsky Komsomolets.

De asemenea, Navalnîi le-a mulțumit susținătorilor săi și tuturor care s-au interesat de situația sa pe durata transferului. Disidentul rus a mai spus că a văzut gardieni înarmați cu mitraliere și câini de pază. El a ieșit la plimbare în zona de exerciții despre care a spus că se află într-o celulă învecinată, iar podeaua acesteia este acoperită cu zăpadă.

Disidentul rus a mai precizat că a văzut doar gardul din jurul ferestrei celulei în care a fost încarcerat.

"Oricum, nu vă faceți griji pentru mine. Sunt în regulă. Mă bucur nespus de mult că am ajuns în sfârșit aici", a mai spus Navalnîi, potrivit Reuters.

Condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, opozantul lui Vladimir Putin a fost supus unui regim extrem de dur și a fost ținut în izolare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE