Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Cornel Dinicu, patronul pensiunii Ferma Dacilor. În 2000, a fost implicat în afacerea ”Portbagajul”

”Dacă stăteam după ei nu se realiza niciodată proiectul ăsta” - asta spunea patronul complexului turistic din Tohani, Cornel Dinicu, vorbind despre autoritățile de la care trebuia să obțină avizele de funcționare necesare pentru pensiunea Ferma Dacilor, afectată de un incediu puternic, în care au murit șase oameni.

Patronul a vorbit într-un interviu pentru Observatorul Prahovean despre faptul că a fost nevoit să folosească generatoare pentru curent. De asemenea, pensiunea nu avea apă curentă și nici gaz. El spunea că statul nu ajută antreprenorii și că multe dintre investiții le-a făcut fără să aștepte avizele oficiale. Cornel Dinicu are un trecut controversat. El a fost condamnat și apoi achitat în dosarul Portbagajul din anii 2000, în care a fost demis și șeful poliției Capitalei de la acel moment.

Pensiunea Ferma Dacilor, o afacere de familie

Cornel Dinicu a povestit într-un interviu publicat de Observatorul Prahovean, în urmă cu un an, cum a dezvoltat complexul turistic din Tohani, județul Prahova, pe dealurile unde a copilărit.

Cornel Dinicu: ”Mai greu cu autoritățile, care nu se mișcă cu viteza mea. Ei nu se trezesc nici peste mulți ani. Durează ani de zile până se trezesc ei. Sau poate niciodată. PUZ-ul la clădirea asta a durat 4 ani. Dacă stăteam după ei nu se realiza niciodată proiectul ăsta. Din păcate ăsta e sistemul.Funcționează foarte greoi și e foarte încâlcit. Nu te ajută, efectiv. Doar te încurcă.”

Cornel Dinicu a mai spus că pensiunea folosea generatoare pentru energia electrică.

Cornel Dinicu: ”Nu avem apă, nu avem curent, nu avem gaz nu avem multe lucuri. Avem generatoare, ne mai dă și statul un pic de curent, de vreo 10 ani aștept să îmi mărească puterea, să ne traga o linie de medie. Probabil într-o zi cuiva o să i se facă milă să nu se mai chinuie ăia ca prostii – sau să cheltuie, când vine încălzirea cel puțin 10 mii de euro pe lună, e o problemă.”

Cornel Dinicu a povestit și că pensiunea era o afacere de familie.

Cornel Dinicu: ”Am cinci copii, își urmează cursul vietii. Vin în weekenduri la fermă. Cel mare în cursul săptămânii la facultate. În cursul săptămânii, în weekned vine și muncește unde e nevoie, la bucătărie, la măcelarie, la service, la curte, la săpat.”

Patronul complexului turistic a mai spus că avea în plan extinderea complexului cu un centrul spa și o clinică de recuperare pentru sportivi și oameni în vârstă.

Potrivit informațiilor oficiale, firma prin care opera Ferma Dacilor se numește Ferma Dacilor Production SRL, înregistată în anul 2016 în Tohani, județul Prahova. Compania a înregistrat rezultate bune și în creștere încă de la înființare.

În 2022, afacerile au urcat cu 30%, până la 5,5 milioane de lei. Profitul a crescut și el cu 22%, la 1,9 milioane de lei. Numărul de angajați urcase de la 6 la 11. Compania avea, totuși, și datorii în creștere, la 1,1 milioane de lei.

În acte, patronul companiei nu este, însă, Cornel Dinicu, deși el așa se prezenta în public. Ferma Dacilor Production SRL este deținută în procente egale, câte 50%, de Adrian Vitomir Ristin și Marian-Viorel Olteanu.

Cornel Dinicu, patronul pensiunii Ferma Dacilor, trecut controversat

Potrivit presei anilor 90, Cornel Dinicu era în 1996 liderul unui clan de bodyguarzi din cartierul studențesc Regie. El ar fi fost chiar si bodyguardul unui senator de Călărași. Un an mai târziu ar fi fost arestat și condamnat la 4 ani de închisoare pentru amenințare și lovire, dar ar fi fost grațiat. În anul 2000, potrivit actelor oficiale ale Parchetului General, Cornel Dinicu a fost implicat în afacerea „Portbagajul”, care a dus la demiterea șefului Poliției Capitalei. Împreună cu doi complici, Dinicu a fost acuzat că au furat 500.000 de dolari şi un kilogram de aur în bijuterii din mașina lui Mihai Bucurenciu, un lider interlop din București. A fost arestat la sfârșitul anului 2002. În mai 2011 dosarul a ajuns la Judecătoria Sectorului 5 și a fost condamnat împreună cu cei doi complici la câte 3 ani de închisoare. Ei au făcut recurs, iar în noiembrie 2011, Curtea de Apel București a decis achitarea lor.

O investigație publicată de Evenimentul Zilei în 2007 a arătat că Cornel Dinicu a fost trimis drept recuperator în Sierra Leone într-un dosar al minelor de diamante.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE