Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Dosarul Ferma Dacilor: Primarul comunei Gura Vadului și fostul primar, puși sub control judiciar

Primarul comunei prahovene Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, şi fostul edil au fost puşi sub control judiciar în dosarul deschis de anchetatori în urma incendiului de la Ferma Dacilor.

  • Un incendiu puternic a izbucnit pe 26 decembrie 2023 la pensiune Ferma Dacilor din Prahova, deținută de Cornel Dinicu.
  • În urma incendiului au murit opt persoane, printre care și fiul patronului Cornel Dinicu.
17/01/2024 , 21:52

Primarul comunei Gura Vadului și fostul primar, sub control judiciar

Primarul comunei prahovene Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, şi fostul edil au fost puşi sub control judiciar în dosarul deschis de anchetatori în urma incendiului de la Ferma Dacilor, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit acestora, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au reţinut în acelaşi dosar o funcţionară din cadrul primăriei care a îndeplinit responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului.

Conform anchetatorilor, demersurile şi măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” a Fermei Dacilor au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii.

10/01/2024 , 11:02

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, rămâne în arest preventiv

Patronul complexului turistic Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru, a decis, marţi, Tribunalul Prahova, notează Agerpres.

Surse judiciare au precizat că instanţa a respins ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţi, decizia fiind definitivă.

Astfel, Dinicu rămâne în arest preventiv, iar cei doi interpuşi prin care el administra complexul turistic- Vitomir Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie rămân în arest la domiciliu.

Cei trei sunt acuzaţi de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.

"Din data de 03.01.2024, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei persoane fizice, respectiv faţă de un administrator statutar şi doi administratori în fapt ai societăţii comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. (...) în perioada 2016 - 26.12.2023, cele trei persoane au desfăşurat în mod convergent şi sistematic demersuri în realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice, prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea activităţii de 'cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată', desfăşurate la sediul social din comuna Tohani, sat Tohani, judeţul Prahova", a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Construcţia corpului principal de clădire, care include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire, iar demersurile şi măsurile dispuse pentru "intrarea în legalitate" au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii, arată anchetatorii.

Conform sursei citate, societatea comercială era racordată la reţeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator non casnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea 'pompă de apă' având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susţinerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni.

Totodată, anchetatorii spun că ancheta penală aflată în desfăşurare nu exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), însă probele de până acum nu au relevat indicii care să confirme o incendiere intenţionată.

"Cu toate acestea, materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acţiuni umane intenţionate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului. În întreg acest context, s-a reţinut în cuprinsul referatului cu propunere de luare a măsurii arestării preventive că, şi dacă ipoteza incendierii cu intenţie a imobilului s-ar concretiza (ipoteza în raport de care materialul probator administrat nu atestă indicii), întreaga situaţie descrisă, vizând nerespectarea de către factorii decidenţi a normelor în materia securităţii la incendiu, respectiv: a) imobilul a fost construit fără autorizaţie de construcţie, b) mansarda a fost realizată din material lemnos, uşor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, construcţia fiind încadrată în gradul V (cinci) de rezistenţă la foc (cel mai defavorabil grad), c) imobilul a fost intabulat cu încălcarea prevederilor legale, în baza unui certificat de constatare a edificării construcţiei emis fără verificarea îndeplinirii tuturor cerinţelor fundamentale, d) imobilul a fost edificat fără solicitarea/obţinerea vreunui aviz/autorizaţie de la I.S.U. Prahova, e) a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu nefuncţională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat, precum şi f) cu o instalaţie electrică certificată, subdimensionată (putere de 8 kw) în raport de nevoile reale ale unui astfel de consumator, îi poziţionează pe cei trei inculpaţi în culpă în raport de producerea rezultatului constând într-un dezastru, deoarece în condiţiile descrise, raportat la lipsa de siguranţă a încăperilor oferite ca spaţii de cazare, şansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente. Menţionăm că, în continuare, sunt în derulare activităţi de urmărire penală care urmăresc administrarea unui probatoriu complex", mai arată procurorii.

În urma incendiului de la Ferma Dacilor, opt persoane au murit carbonizate, fiind vorba despre cinci adulţi şi trei copii. Victimele au fost identificate pe baza probelor ADN. Printre ele se află şi unul dintre fiii lui Cornel Dinicu.

08/01/2024 , 16:13

Cererea DNA de redeschidere a dosarului penal privind controlul ISU de la Ferma Dacilor, înregistrată la Tribunal

Cererea procurorilor DNA de redeschidere a urmăririi penale în dosarul care viza modul în care au fost făcute controalele la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor, a fost depusă la Tribunalul Prahova, potrivit Agerpres.

Conform portalului instanţelor de judecată, magistraţii vor judeca, în data de 11 ianuarie, dosarul care are ca obiect "confirmarea redeschiderii urmăririi penală", intimaţi fiind fostul prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, Dumitru Elisei, şi Cristina Chelba, fost inspector de prevenire din cadrul ISU Prahova.

Solicitantul confirmării de redeschidere a urmării penale este DNA Bucureşti, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, la sfârşitul lunii decembrie, că se ştia că la ISU Prahova sunt anumite probleme, motiv pentru care foştii şefi de la această instituţie s-au pensionat în urmă cu doi ani, plecând din serviciu ”nu cu voia lor”.

”Vreau să subliniez un lucru. Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu, nu cu voia lor. Deci, la ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme, motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo”, a afirmat Arafat, într-o conferinţă de presă.

Fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi închis ochii la nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.

Colonelul Elisei Dumitru Tiberiu a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.

DNA a investigat posibila implicare în mod direct şi în repetate rânduri a colonelului Elisei Dumitru Tiberiu în activitatea subordonaţilor, în sensul că le-ar fi solicitat acestora să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri pe linia securităţii la incendiu.

În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au efectuat un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, complexul fiind administrat, prin interpuşi, de Cornel Dinicu, prin firma Ferma Dacilor Production SRL.

Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment, iar în schimb ar fi primit o masă de protocol.

07/01/2024 , 10:43

Ferma Dacilor era racordată ilegal la curent. ANRE: Complexul avea certificat de racordare pentru o casă de locuit

Apar noi detalii extrem de grave în cazul incendiului de la Ferma Dacilor. Complexul era racordat ilegal la rețeaua de energie electrică, spune oficial ANRE. Iar patronul aflat în arest preventiv a făcut și el o plângere penală, considerându-se parte vătămată. Acesta acuză o mână criminală, după ce 8 persoane au murit în incendiul produs la complexul său din județul Prahova.

05/01/2024 , 17:09

Surse: A fost identificată a opta victimă a incendiului de la Ferma Dacilor

Surse din Parchetul Prahova și din IGP confirmă că au fost identificate ca fiind umane rămășițele celei de-a opta victime de la Tohani. Aparțin, cel mai probabil, celui de-al doilea frate dispărut.

Rămășițele celei de-a opta victime a incendiului de la Ferma Dacilor ar fi fost identificate în urmă cu scurtă vreme, au declarat pentru Euronews surse judiciare.

Este vorba despre analizele făcute la Institutul Național de Criminalistică pe rămășițele umane, despre care până acum câteva ore doar se credea că aparțin celei de-a opta victime. Vorbim, așadar, despre fragmente osoase, care, în cursul zilei de vineri au fost identificate ca fiind umane, spun surse din anchetă. Rezultatele analizelor au fost trimise apoi către Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, care conduce ancheta.

Surse judiciare spun că după ce toate aceste date vor fi puse cap la cap, se va ajunge cel mai probabil la concluzia că aceste rămășițe aparțin unuia dintre cei doi frați care și-au pierdut viața în urma incendiului de la Ferma Dacilor. În cazul unuia, deși se știa că este dispărut, rămășițele încă nu fuseseră identificate. Analizele au durat, de altfel, foarte mult, asta și pentru că rămășițele umane respective au fost expuse pentru o perioadă îndelungată la temperaturi foarte ridicate. Încă de la momentul începerii căutărilor, cei care au intervenit spuneau că este dificil să deosebească rămășițele umanele de cele ale clădirii și ale obiectelor din interior.

04/01/2024 , 14:20

Dinicu contestă decizia de arestare preventivă

Conform portalului instanţelor de judecată, Cornel Dinicu, arestat preventiv pentru 30 de zile, dar şi Vitomir Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie, care au primit arest la domiciliu, au contestat aceste măsuri, scrie Agerpres.

Cei trei sunt acuzaţi de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.

Şapte trupuri carbonizate au fost găsite în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor, victimele fiind identificate pe baza probelor ADN. Se aşteaptă ca expertiza genetică să confirme dacă fragmentele osoase găsite aparţin ultimei victime date dispărute.

03/01/2024 , 21:25

Patronul de la Ferma Dacilor a fost arestat preventiv

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, dar și cei doi administratori au fost prezentanți miercuri în fața magistraților de la Judecătoria Ploiești, cu propunere de arestare preventivă. Cei trei sunt acuzați de „distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”.

Patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, a fost arestat preventiv, la cererea procurorilor. Asupra celorlalți doi administratori, Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, s-a luat măsura arestului la domiciliu. Cei trei, care fueseră inițial reținuți pentru 24 de ore, au fost prezenți miercuri în fața magistraților de la Judecătoria Ploiești. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în 48 de ore.

Procurorii au constat că ferma Dacilor a fost construită fără mai multe autorizații și a continuat să funcționeze așa încă de la început. Ulterior, demersurile ulterioare ale administratorilor "de a intra în legalitate" au fost făcute cu încălcări ale legii.

ISU Prahova a precizat că pompierii au ajuns la fața locului la 13 minute de la primirea apelului, nu la 40 de minute, cum s-a vehiculat inițial.

03/01/2024 , 15:02

Procurorii cer arestarea preventivă a patronului și a administratorilor. Care a fost cauza incendiului

Administratorii complexului turistic Ferma Dacilor şi Cornel Dinicu, cel care este cunoscut drept patron al unităţii respective, au fost duşi la instanţă, miercuri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cauza incendiului

”Unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare, şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu. Situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 5,45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind 'efectul termic al curentului electric'”, precizează Parchetul.

Anchetatorii spun că ancheta penală aflată în desfăşurare nu exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), însă probele de până acum nu au relevat indicii care să confirme o incendiere intenţionată.

”În condiţiile descrise, raportat la lipsa de siguranţă a încăperilor oferite ca spaţii de cazare, şansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente”, mai arată procurorii. 

02/01/2024 , 17:11

Patronul pensiunii Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, și alți doi administratori au fost reținuți pentru 24 de ore

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova au anunțat în urmă cu scurt timp că au fost făcute trei rețineri în acest dosar: persoane care aveau calitatea de administratori la Ferma Dacilor, una dintre ele fiind și Cornel Dinicu.

Cei trei sunt sunt reținuți pentru 24 de ore și urmează, cel mai probabil, să fie duși în cursul zilei de miercuri în fața instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit comunicatului Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Se întâmplă la o săptămână de la tragedia de la Ferma Dacilor.

Procurorii mai spun, în același comunicat, că în perioada 2016 - 2023, societatea comercială Ferma Dacilor „a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată” și, totodată, au mai spus anchetatorii, „construcția corpului principal de clădire, care include un restaurant, o bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire”.

Tot în comunicatul procurorilor se arată, totodată, că „demersurile și măsurile dispuse pentru intrarea în legalitate au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale”.

Adrian Georgescu, avocat: „Eu nu exclud varianta unei mâini criminale”

Fostul și actualul primar al comunei Gura Vadului, cărora li se aduc și lor acuzații în acest dosar, au ieșit din sediul Serviciului de Investigații Criminale de la IPJ Prahova.

Adrian Georgescu, avocatul fostului primar al comunei Gura Vadului: „Mă aștept la dispunerea, în cursul acestei zile, a unei măsuri preventive, în concret, la emiterea unei ordonanțe de reținere pe 24 de ore. De aici încolo depinde doar de procurorul de caz dacă va merge mai departe cu propunerea de arestare preventivă. Pentru clientul meu, acuzația este de fals intelectual, două acte materiale și o infracțiune de abuz în serviciu, alte două acte materiale aferente emiterii a două certificate de intrare în legalitate pentru societatea comercială Ferma Dacilor”.

„Atribuțiile unui funcționar pe legea privind un funcționar cu calitate de primar pe legea privind disciplina în construcție este de emiterea acestor certificate. Acuzația procurorilor este că această emitere a acestor certificate a dus în final la acest tragic eveniment. Eu am intrat în posesia unei filmări. Nu sunt specialist în domeniul incendiilor, dar raportat la modul de propagare a acestui incendiu, eu nu exclud varianta unei mâini criminale, propagarea diferită a incendiului pe două dintre laturile acestei clădiri. Da, în momentul în care dacă era vorba despre o propagare din interior, din punctul meu de vedere, cred că focul se distribuia într-o altă formă, nu în forma în care apare în această în această filmare”.

02/01/2024 , 16:31

Audieri maraton în dosarul tragediei de la Ferma Dacilor

Audieri maraton în dosarul tragediei de la Ferma Dacilor. Cornel Dinicu, patronul real al fermei, face declarații chiar în aceste momente în fața procurorilor. Anchetatorii au extins cercetările și pentru infracțiunile de fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu.

Sunt audieri la această oră la sediul Serviciului de Investigații Criminale de la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova.

Din informațiile transmise de către Parchet, șase persoane se află în fața procurorilor, iar printre ele este și patronul real al Fermei Dacilor, Cornel Dinicu. Este vorba și despre mai mulți funcționari publici, cum ar fi fostul primar al comunei Gura Vadului, actualul primar, dar și secretara primăriei. În cazul lor, sunt aduse acuzații de fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu.

Avocatul fostului primar a făcut declarații în fața sediul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, susținând că se așteaptă ca fostul primar să fie reținut pentru 24 de ore, alături de celelalte două persoane audiate. Spunea, totodată, că, personal, el crede că incendiul de la ferma Dacilor ar fi fost provocat de o „mână criminală”, așa cum susținea într-o „spovedanie publică” pe Facebook și patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu.

Este un amplu dosar deschis în acest caz, un dosar de distrugere din culpă urmată de un dezastru, dar și de ucidere din culpă, instrumentat acum de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

29/12/2023 , 10:41

Fragmente osoase găsite la fața locului, trimise la expertiză

Este a patra zi în care anchetatorii fac cercetări și adună probe la pensiunea din Tohani, în care șapte oameni și-au pierdut viața.

Rămășițele celei de-a opta victime nu au fost găsite, deși criminaliștii răscolesc fiecare porțiune din construcția mistuită. În paralel, se fac audieri la Poliția Mizil.

În urmă cu puțin timp, potrivit unor surse Euronews, au fost găsite niște oase, care urmează să fie expertizate de către legiști și să se stabilească astfel dacă aparțin sau nu celei de-a opta victime. A fost destul de greu ca anchetatorii să găsească aceste rămășițe și asta pentru că puteau fi confundate cu resturi ale oricăror obiecte.

Până la acest moment, au fost găsite și identificate șapte victime - patru adulți și trei copii. Unele dintre ele au fost deja înmormântate.

Angajați ai pensiunii, dar și rudele acestora sunt chemate la audieri. Patronul complexului, Cornel Dinicu, a fost și el citat să dea declarații, însă acesta nu a putut să vorbească din cauza șocului. Fiul lui a murit și el în incendiu.

În ceea ce privește cauzele incendiului, sunt mai multe variante luate în calcul: fie un scurtcircuit electric, fie o defecțiune tehnică la centrala termică sau la panourile solare de pe acoperiș, pentru că focul ar fi pornit de la mansardă, așa cum a reieșit din informațiile inițiale.

Totodată, sunt mai multe anchete administrative în desfășurare. În 2019, fostul președinte al Consiliului Județean obținuse în instanță demolarea construcției, într-o primă fază, însă dintr-o eroare judiciară de citare a proprietarei care deținea terenul, s-a reluat judecarea cazului și, în cele din urmă, decizia a fost în favoarea acesteia, astfel încât pensiunea nu a mai fost demolată.

28/12/2023 , 16:13

Raed Arafat cere modificarea legislaţiei după incendiul de la Ferma Dacilor

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a solicitat joi, după o întâlnire cu şefi din MAI pe tema tragediei de la Ferma Dacilor, "o analiză obiectivă a cadrului legislativ incident activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenţă", urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislaţia în vigoare.

Conform unui comunicat al DSU, şedinţa a avut ca scop prezentarea unor aspecte legate de activitatea de inspecţie la Ferma Dacilor din localitatea Tohani, ocazie cu care Arafat a cerut ca personalul care efectuează activităţi de control să manifeste toleranţă zero şi exigenţă în aplicarea sancţiunilor contravenţionale faţă de abaterile care pun viaţa oamenilor în pericol.

"Pe de altă parte, şeful DSU a solicitat o analiză obiectivă a cadrului legislativ incident activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenţă, urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislaţia în vigoare", se arată în comunicat.

Totodată, şeful IGSU, Dan Paul Iamandi, a solicitat intensificarea controalelor pe linia siguranţei la incendiu la toate categoriile de agenţi economici, dar şi verificări la operatorii care, în următoarea perioadă, vor desfăşura activităţi unde se preconizează un aflux mare de persoane.

Din primele cercetări ale autorităţilor, Ferma Dacilor nu avea autorizaţie de construire şi funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Bazele afacerii de la complexul turistic de la Tohani au fost puse în 2013, însă primarul comunei nu a fost niciodată în control la acest complex, care avea o autorizaţie de clasificare de la Ministerul Turismului.

27/12/2023 , 21:35

Raed Arafat dezvăluie motivele demiterii șefului Inspecţiei de Prevenire din ISU Prahova

Secretarul de stat Raed Arafat a oferit clarificări privind starea anchetei în urma incendiului din Prahova, subliniind motivele demiterii șefului Inspecţiei de Prevenire din ISU Prahova.

”Detalii amănunțite vor fi făcute publice mâine. Motive au existat ca să facem demers și să-l solicităm să fie eliberat din funcție și să-l înlocuim. El este din 2018 acolo, controlorul s-a făcut în 2019 și după aceea nu s-a mai făcut niciun control până în ziua tragediei.Acestea sunt detalii care  nu pot fii acceptate sau tolerate. Noi nu spunem că dacă se făcea control era evitată tragedia, dar trebuie să vedem care au fost cauzele care au dus la această tragedie. S-ar putea să descoperim că au fost nerespectate anumite reguli de bază împotriva incendiilor, cum s-a întâmplat și în alte părți, unde s-au folosit artificii în spații închise. (...) Dar în același timp ne uităm și la noi să vedem unde nu au fost respectate regulile, unde n-au fost respectate legile care prevăd anumite măsuri și atunci e clar că cei care răspund de acest lucru și cei care trebuiau să le respecte, trebuie cel puțin pe durata acestei anchete să părăsească funcția de conducere pe care o ocupă. (...) Asta este doar începutul, se va veni și cu alte măsuri, cu siguranță. Se va veni cu recomandări de la colegii de la ISU, de altfel unele recomandări au fost făcute și anul acesta, dar vom cu amănunte pentru întărirea legislației de prevenirea incendiilor și o să explicăm acest lucru după ce se termină controlul care mâine va pleca la Prahova pentru completarea imaginii a ceea ce s-a întâmplat acolo și cel puțin asupra aspectelor de prevenire și control al ISU Prahova”, a declarat șeful ISU. 

În ceea ce privește informațiile despre avertismente și amenzi date de ISU Prahova, Arafat a evidențiat că există un singur raport din 2019, care indică 6 avertismente fără nicio amendă. Aceasta a stârnit întrebări legate de absența inspecțiilor și controalelor între 2019 și 2023. 

”Avem un singur raport din 2019, în care s-au dat 6 avertismente, fără nicio amendă. Asta este ce avem din 2019, altele nu am mai văzut. O să vedem după controlul de mâine ce va fi”, a declarat Raed Arafat. 

Șeful ISU a subliniat că lipsa acestor controale este justificată într-o oarecare măsură de perioada pandemiei din 2020-2021, însă acest aspect reprezintă unul dintre motivele pentru care șeful de prevenire a incendiilor a fost demis din funcție.

27/12/2023 , 20:07

DSU: Şeful Inspecţiei de Prevenire din ISU Prahova, schimbat din funcţie

Şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova a fost schimbat din funcţie după incendiul care a mistuit pensiunea Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

"Astăzi, 27 decembrie 2023, la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în prezenţa inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Prahova (ISU PH) şi a şefului Inspecţiei de Prevenire a ISU PH, a fost efectuată o analiză cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfăşurat-o în anul 2019 la obiectivul la care a avut loc tragicul eveniment din data de 26.12.2023", se arată în comunicatul DSU.

Concluziile analizei i-au fost prezentate secretarului de stat în MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ocazie cu care au fost dispuse următoarele măsuri:

  • schimbarea din funcţie a şefului Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU PH;
  • trimiterea unei echipe de control, condusă de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU, care să verifice activitatea de prevenire de la nivelul ISU PH, dar şi aspectele care nu au putut fi clarificate în cadrul analizei de la nivelul DSU;
  • sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate şi din discuţiile avute la nivelul IGSU şi care pot fi circumscrise sferei penale.

Opt persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiului care a mistuit pensiunea Ferma Dacilor.

Printre tinerii care au murit se află o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie, fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, dar şi unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii. 

27/12/2023 , 16:06

Fiul șefului Direcției Generale de Informații a Armatei ar fi printre victimele de la Ferma Dacilor

Fiul șefului Direcției Generale de Informații a Armatei s-ar afla printre persoanele care au murit în urma incendiului de la pensiune Ferma Dacilor, potrivit surselor Euronews România. 

Vlad Băiceanu avea 21 de ani și era student la Universitatea din București. Acesta era fiul generalului Petru Băiceanu, șeful Direcției Generale de Informații a Armatei, și al Elenei Băiceanu, directoare în Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Cele șapte victime ale incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor au fost identificate pe baza probelor ADN prelevate de la rudele acestora.

27/12/2023 , 13:32

Victimele, identificate pe baza probelor ADN

Cele șapte victime ale incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor au fost identificate pe baza probelor ADN prelevate de la rudele acestora. Continuă căutările pentru găsirea celei de-a opta persoane date dispărute, un adult.

Între timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a transmis că sunt efectuate cercetări ”in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

27/12/2023 , 10:05

A șaptea victimă (minor), găsită de pompieri

Bilanțul tragediei de la Ferma Dacilor a ajuns la 7 morți. Pompierii au descoperit miercuri dimineață rămășițele celei de a șaptea victime.

”A fost extrasă cea de-a șaptea victimă carbonizată (minor)”, a anunțat ISU Prahova.

O persoană este în continuare dată dispărută. Între timp, ancheta ia amploare. Criminaliștii au ajuns în această dimineață la fața locului.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat pentru Euronews România că au fost identificate cele șapte victime în baza analizelor ADN. Este vorba despre patru adulți și trei copii. A opta victimă căutată este un adult, au mai precizat sursele citate.

27/12/2023 , 09:35

DNA redeschide dosarul autorizației de la Ferma Dacilor

DNA redeschide dosarul de corupție de la ISU Prahova. Inspectoratul a fost anchetat pentru felul în care a verificat autorizația de incendiu a pensiunii.

Prefectul județului nu știe să spună, dacă localul avea sau nu autorizație de funcționare. Momentan strânge de la primărie toate documentele pe care le va înainta echipei care cercetează cazul.

”Din datele efectuate la prima oră în baza unității noastre nu a fost emis acest document. Încă verificăm corespondența purtata cu dumnealui cu primăria să vedem ce alte documete a depus dacă au fost petiții. Una dintre neregulile identificate la acel moment nu a fost pusă la dispoziție. Momentul punerii în funcțiune înseamnă când trebuie, dacă trebuia solicitată sau nu autorizația de securitate la incendiu.”, a declarat locotenent Șandru Răzvan, inspector ISU Prahova.

Autoritățile spun că acum verifică documentațiile firmei și că acestea vor fi înaintate echipei care cercetează tragedia din Tohani.

26/12/2023 , 18:57

Autorități: A fost extrasă a șasea victimă

Autoritățile au anunțat că a fost extrasă cea de-a șasea victimă carbonizată (deocamdată nu se poate preciza dacă este adult sau minor). Se continuă acțiunea de căutare.

26/12/2023 , 16:40

Prefectul de Prahova: Știm că pensiunea avea autorizație de construcție

”Pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu. În anul 2019 s-a făcut o verificare, au fost găsite șase neconformități, aplicate șase sancțiuni. Nu știu să răspund la întrebarea dacă avea autorizație de funcționare.

Primăria caută acum toate documentele necesare astfel încât să fie puse la dispoziția echipei care cercetează ceea ce s-a întâmplat aici.

Știm că pensiunea avea autorizație de construcție, despre altele nu știu. Momentan au fost culese aceste date , se culeg în continuare. Toate instituțiile urmează să pună la dispoziția organelor de cercetare toate aceste date, urmând să se pună cap la cap și să se iasă cu un comunicat în acest sens.

Prin autorizația de securitate la incendiu nu se închidea societatea, ci se aplicau măsuri și li se lăsau măsuri să intre în legalitate. A urmat o pandemie, pe această perioadă nu s-a înregistrat activitate, tot urmează să fie verificat. Toată acțiunea de azi s-a concentrat pe găsirea victimelor și lichidarea incendiului.

În paralel s-a deschis și un dosar penal pentru a stabili toate aceste cauze.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență, verifică, aplică măsuri, îi dă termen de intrare în legalitate și eliminare acelor neconformități care au fost identificate, dar conform legislației nu puteau să închidă societatea. Se caută celelalte 3 victime.

O să facem o acţiune de verificare a tuturor pensiunilor şi o să verificăm dacă au autorizaţie de securitate la incendiu şi probabil o să venim şi cu propuneri legislative, astfel încât să putem închide toate aceste societăţi care prestează astfel de servicii, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile legale”, a declarat Virgiliu Daniel Nanu, prefect de Prahova.

VEZI GALERIA
6 imagini
26/12/2023 , 13:50

Incendiul de la la pensiunea Ferma Dacilor, lichidat după aproape șapte ore

Incendiul care a izbucnit marţi dimineaţă la Ferma Dacilor din satul Tohani a fost lichidat de pompieri după aproape șapte ore, a anunțat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Pompierii caută în continuare posibilele victime.

De asemenea, două persoane au fost duse la spital cu arsuri.

Potrivit Agerpres, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Andrei Ilinca, a declarat că o femeie de 47 de ani, care a suferit arsuri pe 5% din corp, la nivelul feţei şi unei mâini, a rămas internată în secţia de Chirurgie Plastică, iar un adolescent de 16 ani, cu arsuri pe 8% din corp, a fost transferat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală.

26/12/2023 , 12:11

A cincea persoană găsită moartă în pensiune

Pompierii au găsit încă un adult mort în pensiune. Bilanțul victimelor incendiului se ridică la cinci morți: un copil și patru adulți. Căutările continuă pentru găsirea celorlalte trei persoane date dispărute.

26/12/2023 , 11:52

A patra persoană găsită moartă în pensiune

Pompierii de la ISU Prahova au anunțat, în urma cu câteva momente, că încă o persoană (un adult) a fost găsită moartă în interiorul pensiunii cuprinse de incendiu.

Bilanțul morților în incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor se ridică la patru: un minor și trei adulți.

Patru persoane sunt în continuare date dispărute.

26/12/2023 , 10:42

ISU Prahova: Pensiunea a fost vizată de o verificare pe fond în 2019

ISU Prahova a transmis că pensiunea a fost vizată de o verificare pe fond în 2019, fiind identificate șase nereguli, dintre care una a fost remediata pe timpul controlului. În urma verificărilor, inspectorii au aplicat șase avertismente patronului pensiunii, Cornel Dinicu.

”La momentul verificării nu au fost puse la dispoziția inspectorilor documente din care sa rezulte momentul punerii în funcțiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării și obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu.”, a mai transmis ISU Prahova.

Pensiunea Ferma Dacilor funcționa fără autorizație de securitate la incendiu.

26/12/2023 , 10:31

A treia persoană găsită moartă de pompieri

Pompierii au scos a treia victimă carbonizată din pensiune. Este vorba despre un adult. Bilanțul morților în incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor se ridică la trei: un minor și doi adulți.

26/12/2023 , 10:20

ISU Prahova: Pensiunea nu avea autorizație de incendiu

Pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani, județul Prahova, nu avea autorizație de incendiu, potrivit ISU Prahova.

22 de persoane erau cazate la pensiunea unde marți dimineață a izbucnit un incendiu puternic.

26/12/2023 , 09:36

Un adult a fost găsit mort de pompieri

A doua din cele opt persoane dispărute a fost găsită moartă de pompieri în interiorul pensiunii. Este vorba de un adult, potrivit ISU Prahova. Anterior, echipele de intervenție au anunțat că un minor a fost găsit carbonizat în unitatea de cazare unde a izbuncit incendiul.

Șase persoane sunt în continuare date dispărute.

26/12/2023 , 09:24

ISU Prahova: Un minor a fost găsit carbonizat

Persoana scoasă de echipele de intervenție din pensiune este un copil minor, care a fost găsit carbonizat, anunță ISU Prahova. Căutările continuă pentru celelalte șapte persoane care sunt în continuare date dispărute.

Cele două victime asistate cu arsuri minore au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

26/12/2023 , 09:17

Prefectul județul Prahova: Una din persoanele dispărute a fost găsită

Virgil Nanu, prefect județul Prahova, la Euronews România: ”Este vorba de o pensiune, parter plus mansardă, cu o suprafață de 1000-1200 de metri pătrați. A ars în totalitate. Partea de mansardă în integralitate din lemn. Cei de la partener s-au autoevacuat. Două persoane au avut nevoie de asistență medicală. O femeie cu un copil - mamă și copil, 48 de ani și 16 ani.

La partea de mansardă, se pare că erau cazate 8 persoane - cinci adulți și doi copii. Acum, a fost găsită o victimă. Nu se știu mai multe elemente despre celelalte victime.

Este vorba despre o petrecere mai mult în familie. Nu știu să vă spun exact numărul persoanelor cazate.”

”Vorbim de persoane dispărute, pentru că inițial s-a făcut o autoevacuare până au sosit pompierii. La aceste moment este localizat incendiul și încep căutările. Noi sperăm totuși că au plecat de acolo”, a declarat Raed Arafat, în direct la Euronews România.

La locul incendiului, au ajuns zece autospeciale de stingere, patru autospeciale de primă intervenţie şi comandă, dar şi patru ambulanţe SMURD şi trei de la SAJ, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Două persoane au arsuri minore

ISU Prahova: "În acest moment, două persoane sunt asistate medical la faţa locului, prezintă arsuri minore la nivelul membrelor superioare"

Totodată, pentru identificarea și altor persoane dispărute, pompierii au constituit echipe de căutare-salvare. Opt persoane ar fi date dispărute.

Andreia Ursachi, purtător de cuvânt ISU Prahova, pentru Euronews România: În jur de 60 de pompieri acționează pentru lichidarea incendiului. S-a manifestat extrem de violent. Cu privire la victime, nu avem date suplimentare. Știm doar de cele două persoane care au fost asistate medical de către colegii de la SMURD. Nu sunt rănite grav, arsuri minore la nivelul membrelor superioare. Nu au fost transportate la spital.

Plan roșu de intervenție

La ora 6,29 a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, iar în prezent se lucrează pentru lichidarea focului.

Virgiliu Nanu, prefectul judeţului Prahova, a declarat, pentru AGERPRES, că este vorba despre o clădire construită din lemn şi este formată din parter şi mansardă.

Nu se ştie nimic despre persoanele aflate la mansardă, a mai spus prefectul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE