Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima demitere după incendiul de la Ferma Dacilor: șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova

Prima demitere în cazul Ferma Dacilor. Secretarul de stat Raed Arafat l-a demis pe șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, după tragedia în urma căreia și-au pierdut viața șapte oameni și un altul este dat dispărut. Deși „Ferma Dacilor” funționa încă din 2013, ISU Prahova a făcut primul control abia în 2019, iar de atunci până acum nu a mai inspectat unitatea.

Raed Arafat: ”Motive au existat ca să facem acest demers și să-l solicităm să fie eliberat din funcție și să-l înlocuim. El este din 2018. Acolo controlul s-a făcut în 2019, deci și după aceea nu a mai fost făcut absolut niciun control până în ziua tragediei. Asta sunt lucruri care nu pot fi acceptate și nu pot fi tolerate. Noi nu spunem că dacă făceau control nu se întâmpla tragedia, pentru că aici trebuie văzute și alte aspecte și cauză, mai ales ce a produs această tragedie. S-ar putea să descoperim că au fost nerespectate anumite reguli de bază de protecție împotriva incendiilor

Asta tocmai a fost una din întrebările mari care s-au pus, dau întrebările principale ale noastre e ce n-au mai fost inspecții sau controale făcute între 2019 și 2023? Da, știm, a fost perioada pandemiei 2022-21, unde lumea era extrem de ocupată, plus Horeca nu prea funcționa în perioada pandemiei, dar totuși mai sunt 2022-2023. De ce nu s-au făcut inspecții în perioada anilor 2022-2023? Asta a fost una din întrebările care s-a pus și pentru care a fost luată peci, nu numai acest lucru, dar asta printre motivele pentru care a fost luată decizia că șeful prevenirii va trebui să fie eliberat din funcție.”

Șapte morți în incendiul de la Ferma Dacilor

Șapte persoane (trei copii și patru adulți) au murit în incendiul de la Ferma Dacilor, în a doua zi de Crăciun. Cele șapte victime ale incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor au fost identificate pe baza probelor ADN prelevate de la rudele acestora. Continuă căutările pentru găsirea celei de-a opta persoane date dispărute, un adult.

Între timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a transmis că sunt efectuate cercetări ”in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE