Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA reacționează după condamnarea lui Navalnîi la încă 19 ani de închisoare în Rusia. ”E concluzia nedreaptă a unui proces inechitabil”

Statele Unite au condamnat ”ferm” pedeapsa de 19 ani de închisoare primită vineri de Aleksei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin. Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a precizat că Navalnîi ar trebui eliberat, iar Kremlinul nu poate ”înăbuşi adevărul”.

"Navalnîi ar trebui eliberat", a scris şeful diplomaţiei americane într-un mesaj pe Twitter, potrivit Agerpres.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a precizat că ”aceasta este concluzia nedreaptă a unui proces inechitabil", făcând referire la noua sentință a instanței bazată ”pe acuzaţii nefondate de aşa-zis «extremism»".

"Prin desfăşurarea acestui nou proces în secret şi limitând accesul avocaţilor lui Navalnîi la presupusele probe, autorităţile ruse au demonstrat încă o dată (...) că nu acordă un proces echitabil celor care îndrăznesc să critice regimul”, a mai precizat oficialul american.

Chiar dacă a fost încarcerat nouă ani în condiții dure, Aleksei Navalnîi, considerat principalul adversar al Kremlinului, a fost condamnat vineri la 19 ani de închisoare pentru ”extremism”.

Sentința a fost pronunțată în urma unui proces cu uşile închise.

În vârstă de 47 de ani, Aleksei Navalnîi își va ispăși pedeapsa într-o colonie cu ”regim special” într-unul dintre penitenciarele din Rusia, destinate celor mai periculoși criminali și condamnați pe viață.

Condamnarea lui Aleksei Navalnîi, criticată de Occident

De asemenea, Marea Britanie a denunțat condamnarea lui Aleksei Navalnîi la 19 ani de închisoare și a dat asigurări că ”disidenţa nu poate fi redusă la tăcere”. Mai mult, Londra a cerut ”eliberarea imediată” a opozantului lui Putin.

Această condamnare "demonstrează dispreţul total al Rusiei pentru cele mai elementare drepturi ale omului", a scris secretarul britanic de Externe, James Cleverly, pe Twitter.

Reacția lui Aleksei Navalnîi după condamnare: ”Putin nu trebuie să-şi atingă scopul”

Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi i-a chemat vineri pe ruşi să continue "să reziste" în faţa Kremlinului, după ce a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru "extremism", o pedeapsă pe care a spus că o consideră "condamnare pe viaţă".

"Sunteţi forţaţi să vă părăsiţi Rusia fără a vă lupta cu banda de trădători, hoţi şi ticăloşi care a luat puterea. (Vladimir) Putin nu trebuie să-şi atingă scopul. Nu vă pierdeţi voinţa de a rezista", a scris Navalnîi, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook de echipa sa şi citat de AFP

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE