Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzi pentru gunoaiele de pe litoral. 85% dintre deșeurile găsite pe plaje sunt din plastic

Peste 90 de amenzi au fost date pe litoral doar în ultimele patru zile pentru gunoaie. Vorbim în primul rând despre colectarea haotică a gunoaielor dar și abandonarea deșeurilor din construcții și demolări sau deversarea apelor din fose chiar pe câmp. Probleme mari sunt și pe plaje, acolo unde 85% dintre gunoaiele găsite sunt pet-uri, pungi sau bidoane de plastic.

Gabriel, turist: ”Am venit câteva zile la mare și mi se pare anormal să găsesc într-un perimetru de 50 cm pătrați mucurile astea de țigară care se pot arunca foarte ușor într-un coș de gunoi.”

Reporter: ”Și ați ales sa le strangeti dumneavoastră?”

Gabriel, turist: ”Da , eu nu fumez, dar mi se pare anormal să văd asta chiar dacă nu sunt ale noastre, nu știu cum să spun.”

Deși pe multe plaje există tomberoane pentru colectare separată, nu toți turiștii le folosesc.

Eduard, îngrijitor plajă: ”Curățăm plaja în fiecare zi, de dimineața și seara după program. majoritatea oamenilor le lăsa și așteaptă să venim noi să le strangem după ei”

Ciprian, turist: ”Este foarte important să ne ducem gunoaiele pentru că păstrăm locul mai curat și până la urmă ce lăsăm după noi, a doua zi le găsim acolo, și stăm ori în gunoaiele noastre ori în gunoaiele altora.” 

Raul Pop, expert mediu Ecoteca:În primul rând trebuie să închidem robinetul cu gunoaie. Curățăm ce avem, de acord, trebuie făcut n-ai ce să faci, că ele sunt deja acolo, dar trebuie să ne ocupăm ca de acum încolo să ajungă cât mai puține. Asta înseamnă pe de o parte infrastructura, dacă turistul are în mână ceva de aruncat să aibă unde să arunce, și informare pentru că uneori e atât de simplu, ai nevoie să-i pui omului mură în gură.” 

Peste 90 de amenzi în patru zile

93 de amenzi au fost date de comisarii gărzii de mediu în doar patru zile, amenzi în valoare de trei milioane de lei. Cea mai mare problemă este colectarea neselectivă, stațiunile cu cele mai multe nereguli găsite fiind Vama Veche și Costinești.  

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”În secunda în care arunci gunoi biodegradabil într-un tomberon pentru plastic sau pentru alt tip de material reciclabil în acel moment ai stricat și munca oamenilor de dinainte.”

Autoritățile recunosc că astfel de amenzi sunt date în fiecare an și totuși problema nu se rezolvă. 

Mircea Fechet, ministrul Mediului:Eu cred că la un moment dat va trebui să ne punem foarte serios întrebarea în legătură cu eficiența acestor măsuri coercitive pentru că dacă vom constata ca aceasta problemă se repetă la nesfârșit, poate că va fi nevoie de niște măsuri speciale de atribuire, spre exemplu a contractelor de închiriere pentru aceste perimetre. Cu alte cuvinte să ne asigurăm ca nu vom mai permite operatorilor economici care nu își gestionează în mod corespunzător deșeurile să mai activeze pe plajele din România.” 

La nivel global, aproximativ 90% dintre deșeurile găsite în apă sunt din plastic, situația este asemănătoare și în România unde 85% dintre gunoaiele găsite pe plajă sau în mare sunt pet-uri, pungi sau bidoane din plastic. 

Conform Eurostat, România e codașă la reciclare cu o rată de doar 12%. Expertii avertizează că țara noastra nu va atinge ținta impusă de Uniunea Europeană de 55% până în 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE