Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Probabilitatea unui război în Niger "este foarte mare", după spusele analiștilor. Liderii loviturii de stat au primit termen-limită

Lovitura de stat din Niger ar putea avea consecințe militare grave. Pe 26 iulie, generalul Abdourahmane Tiani, comandant al gărzii prezidenţiale din Niger, l-a arestat pe preşedintele ales, Mohamed Bazoum și, la două zile distanță, s-a autoproclamat şef al statului.

Liderii din Comunitarea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au participat la o reuniune pe 3 august și au amenințat că este posibilă intervenția armată a acestor țări pentru a-l repune în funcție pe Mohamed Bazoum, care fusese ales pe cale democratică. ECOWAS le-a dat acestora termen până duminică, 6 august.

Experții se așteaptă la un război în Niger

"Probabilitatea unei intervenții majore este foarte, foarte mare pentru că există foarte mulți factori care duc la asta", a precizat analistul politic Ovigwe Eguegugu, care a spus că Statele Unite ale Americii ar susține o asemenea intervenție, pentru că Niger este un partener critic în Sahel, în lupta cu insurgenții jihadiști. Iar această situație de instabilitate ar face ca Rusia să exercite o și mai mare influență în acea regiune.

Iar această probabilitate a intervenției militare în Niger crește și datorită faptului că președintele ECOWAS, nigerianul Bola Tinubu, care a fost ales luna trecută la cârma acestei organizații, își dorește să-și recupereze poziția de lider regional, după cum susține expertul în securitate Fahiraman Kone, care este și manager de proiect pentru Sahel la Institutul de Studii pentru Securitate.

"Vom fi alături de poporul nostru în libertate și ne vom lua angajamentul față de statul de drept, nu față de arme. Africa a ajuns la maturitate", a spus Tinubu, citat de Deutsche Welle.

ECOWAS a mai intervenit militar în state din Africa

De-a lungul timpului, ECOWAS s-a angajat să limiteze pericolul unor astfel de lovituri de stat, precum și derapajele de la itinerarul democratic al statelor africane. Însă au existat, totuși, în ultimii ani, mai multe lovituri de stat. De exemplu, cele din Mali, Burkina Faso, sau Guineea-Bissau. De altfel, ECOWAS are masați în Guineea-Bissau 600 de militari, pentru a stabiliza țara.

Din ECOWAS fac parte 15 membri. Aceștia au mai intervenit militar în Coasta de Fildeș, în 2003, sau în Gambia, în 2017, când Yahya Jammeh a refuzat să demisioneze după ce a pierdut alegerile.

Numai că nu toți membrii ECOWAS vor să participe la o intervenție militară în Niger.

"Mauritania nu este de acord, Algeria nu este de acord, Mali și Burkina nu sunt de acord nici ele. Iar Benin nu se gândește la atac", a precizat Abdoul Moumouni Abass, expert în prevenirea radicalizării.

De precizat că Mali și Burkina Faso sunt suspendate din organismele de decizie ale ECOWAS, pentru că aceste țări au guverne militare care au ajuns la putere chiar prin lovituri de stat.

O intervenție armată în Niger ar fi însă destul de dificilă, potrivit experților, mai ales din cauza armatei mari pe care o are această țară.

"E foarte probabil, dar este în sine un risc foarte mare de a fi un război adevărat", a precizat analistul geopolitic Ovigwe Eguegugu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE