Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lovitură de stat în Niger: Comandantul gărzii prezidenţiale se proclamă şef al statului

Generalul Abdourahmane Tiani, comandantul gărzii prezidenţiale din Niger care l-a arestat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, s-a proclamat vineri şef al statului, transmit Reuters şi dpa.

Bazoum, ales în 2021, a fost arestat miercuri în palatul prezidenţial din Niamey. În aceeaşi seară, zece ofiţeri au anunţat la televiziune că puterea a fost preluată de aşa-numitul Consiliu Naţional pentru Salvarea Patriei (CNSP).

Joi, ministerul de interne a interzis orice manifestaţii în Niger, ţară din vestul Africii cu 26 de milioane de locuitori.

Vineri, Tiani s-a prezentat la televiziune ca preşedinte al CNSP. El a afirmat că militarii au preluat puterea din cauza deteriorării securităţii şi a criticat lipsa de cooperare a guvernelor militare din Burkina Faso şi Mali în combaterea insurgenţilor din regiune.

Armata a avertizat toate statele să nu încerce o intervenţie militară, susţinând că o astfel de acţiune ar avea consecinţe devastatoare pentru Niger.

Puciul este susţinut de partidele de opoziţie

Puciul este susţinut de partidele de opoziţie, arată un comunicat difuzat de presa locală. Nu este clar ce formaţiuni politice au semnat documentul, care făcea apel la populaţie să participe vineri la demonstraţii de susţinere.

Nigerul a fost până acum un aliat important al puterilor occidentale împotriva insurgenţilor islamişti din vestul Africii; în ţară se află militari străini, inclusiv francezi, germani şi americani.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut deja "eliberarea imediată" a lui Bazoum şi respectarea neîntârziată a statului de drept.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că a discutat cu preşedintele şi l-a asigurat de sprijinul Uniunii Europene, care condamnă cu fermitate încercarea de destabilizare.

Puciul a fost criticat şi de Uniunea Africană şi de guvernele unor state, inclusiv Rusia şi Germania.

Ministerul de externe de la Paris a comunicat vineri că Franţa "nu recunoaşte autorităţile" rezultate din lovitura de stat condusă de Tiani şi îl consideră pe Bazoum, "ales democratic", "singurul preşedinte al Republicii Niger".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE