Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lovitură de stat militară în Niger. Președintele a fost înlăturat de la putere de puciști

Militarii puciști din Niger au anunțat miercuri seară, la televiziunea națională, că l-au răsturnat de la putere pe președintele Mohamed Bazoum, care a fost ales democrat în anul 2021, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

După Mali şi Burkina Faso, Nigerul devina a treia țară din regiunea africană Sahel în care are loc o lovitură de stat, în condițiile în care este subminată de atacurile unor grupări ce au legătură cu Statul Islamic şi Al Qaida.

"Noi, Forţele de apărare şi securitate (FDS), reunite în cadrul Consiliului naţional pentru salvarea patriei (CNSP), am decis să punem capăt regimului pe care îl cunoaşteţi", cel al preşedintelui Bazoum, a declarat colonelul-maior Amadou Abdramane, înconjurat de alţi nouă militari în uniformă.

"Acest lucru urmează deteriorării continue a situaţiei securităţii, guvernării economice şi sociale proaste", a adăugat militarul, potrivit sursei citate.

Militarii care au organizat lovitura de stat în Niger spun că vor respecta toate angajamentele asumate de stat și au dat asigurări comunității naționale și internaționale ”cu privire la respectarea integrităţii fizice şi morale a autorităţilor destituite, în conformitate cu principiile drepturile omului”.

”Toate instituţiile rezultate din Republica a VII-a sunt suspendate, secretarii generali ai ministerelor se vor ocupa de expedierea problemelor curente, forţele de apărare şi securitate gestionează situaţia, toţi partenerii externi sunt rugaţi să evite ingerinţele", au anunțat puciștii.

De asemenea, în Niger ”frontierele terestre şi aeriene sunt închise până când situaţia se stabilizează" şi "se instituie interzicerea circulaţiei începând din această zi de la orele 22.00 la 05.00 (21.00 la 04.00 GMT) pe întreg teritoriul până la noi ordine".

Președintele Nigerului, ținut captiv de garda sa în reședința oficială

Anunțul făcut de Armată vine la sfârșitul unei zile de tensiuni în Niamey, capitala Nigerului. Regimul militar a precizat că s-a produs o ”schimbare de dispoziție” a gărzii prezidențiale care de miercuri dimineață îl ține captiv pe președintele Mohamed Bazoum în reședința sa oficială.

Puciștii au dat de înțeles că toate corpurile Armatei, Poliției și Jandarmeriei s-au raliat gărzii prezidențiale. De asemenea, discuţiile dintre preşedintele Bazoum şi garda prezidenţială pentru a încerca să găsească o soluţie au eşuat, fără ca nimeni să ştie care sunt revendicările armatei.

SUA și ONU îl sprijină pe președintele Nigerului

Potrivit The Guardian, Casa Albă a anunțat că secretarul american de Stat, Antony Blinken, a discutat cu președintele Bazoum, care e ținut captiv, căruia ”i-a transmis sprijinul de neclintit al Statelor Unite”.

”Parteneriatul economic și de securitate puternic al SUA cu Niger depinde de continuarea guvernării democratice și de respectarea statului de drept și a drepturilor omului”, a mai precizat Casa Albă.

”Am vorbit cu președintele Bazoum în această dimineață și i-am spus clar că SUA îl sprijină în mod hotărât ca președinte ales în mod democratic al Nigerului. Solicităm eliberarea sa imediată”, a declarat Antony Blinken, aflat în vizită în Noua Zeelandă.

"Condamnăm orice eforturi de preluare a puterii prin forță. Suntem angajați activ cu guvernul Nigerului, dar și cu partenerii din regiune și din întreaga lume, și vom continua să facem acest lucru până când situația va fi rezolvată în mod corespunzător și pașnic”, a adăugat șeful diplomației SUA.

De asemenea, ONU a transmis că secretarul general, António Guterres, a discutat cu Bazoum și i-a oferit "întregul său sprijin”. Guterres a făcut apel "la toți actorii implicați să dea dovadă de reținere și să asigure protecția ordinii constituționale".

Nigerul, o ţară săracă şi deşertică ce are o întreagă istorie de lovituri de stat, este în prezent un partener privilegiat al Franţei în zona Sahelului, după ce loviturile de stat militare din Mali şi Burkina Faso au constrâns forţele franceze şi misiunile militare ale UE să se retragă din această regiune unde grupările jihadiste sunt foarte active.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE