Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se adaptează orașele la călduri extreme. Un exemplu funcțional e în Polonia. Ce spun ecologiștii

Valurile de căldură extremă care lovesc tot mai frecvent țările europene impun administrațiilor locale sa-și revadă strategiile privind amenajarea orașelor. Iar cea mai la îndemână soluție este extinderea spațiilor verzi, dar și implicarea populației în acțiuni de înverzire.

Orașul polonez Rzeszow este considerat una dintre localitățile cele mai ecologice și mai prietenoase cu mediul. Acest lucru se datorează atât design-ului orașului, dar și punerii în valoare a ecosistemului, care este tot mai sensibil la schimbările climatice.

Copacii pot funcționa ca adevărate aparate de aer condiționat

Un experiment realizat împreună cu un activist local a arătat clar cât de mult poate fi influențată temperatura aerului de prezența copacilor.

"Sunt 43 de grade deja. Politica municipală s-a schimbat mult în sens pozitiv. Noi plantăm copaci, administrația orășenească sădește și mai mulți. Orașul a început să aibă grijă de copacii bătrâni", a precizat Mirosław Ruszała, activist la EKOSKOP.

Ecologiștii spun că arborii sunt adevărate aparate de aer condiționat, dar și rezervoare de apă, iar acest lucru poate fi observat ușor de oricine. În timp ce, la soare, temperatura aerului este de peste 40 de grade, sub un copac există un microclimat separat.

"Sunt 26 de grade. Ei bine, diferența este de aproape 20 de grade", a spus Mirosław Ruszała.

Înverzirea și extinderea spațiilor verzi din oraș este rezultatul muncii în comun a primăriei și a locuitorilor, care înțeleg nevoia de cât mai mulți copaci.

"Am invitat locuitorii să ne indice locurile unde ar vrea să fie sădiți arbori. Acest lucru este important, fiindcă locuitorii știu cel mai bine unde au nevoie de umbră, unde au nevoie de această nuanță verde. Pur și simplu, merită să investim în spații verzi pentru a face viața mai prietenoasă, pentru ca locuitorii să se simtă confortabil și mulțumiți. În acest an, Rzeszów se va îmbogăți cu încă peste o mie de copaci", a explicat Artur Gernand, purtătorul de cuvânt al Consiliului municipal.

Întreținerea și plantarea de arbori este una dintre formele de diminuare a efectelor încălzirii globale și a valurilor de căldură cu care se confruntă Europa. Totuși, copacii pot fi și ei victime ale schimbărilor climatice și ale fenomenelor care rezultă din acestea, cum ar fi incendiile de vegetație, susține Magdalena Chodownik, din Rzeszow, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE