Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă o zi de cod roșu de caniculă în București și alte opt județe. Sunt anunțate temperaturi de peste 40 de grade, dar și vijelii

Opt judeţe şi municipiul Bucureşti se vor afla miercuri sub avertizare Cod roşu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat. Meteorologii au avertizat că temperaturile vor ajunge chiar și la 42 de grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologiei a anunțat că în judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, vestul judeţului Constanţa şi în municipiul Bucureşti se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Temperaturi de 40 de grade în București. Ploi torențiale și vijelii, spre seară

În București, temperatura maximă va ajunge și la valori de aproape 40 de grade. Meteorologii avertizează că disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura minimă va fi de 17 - 19 grade Celsius.

În schimb, în a doua parte a zilei sunt anunțate intensificări ale vântului (rafale în general de 60 - 70 km/h), vijelie, înnorări temporar accentuate, frecvente descărcări electrice şi averse.

Totodată, meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat pentru sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei şi în centrul şi sud-vestul Moldovei, unde se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade.

Indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Potrivit ANM, valul de căldură şi canicula vor persista miercuri în jumătatea de sud-est a ţării. Va fi Cod galben în nordul Olteniei şi al Moldovei, sudul şi estul Transilvaniei şi pe litoral, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade.

Știrea inițială

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, avertizări Cod roşu de caniculă valabile, începând de marţi, în judeţe din sudul şi sud-estul ţării şi în municipiul Bucureşti. Este pentru prima dată, în ultimii șase ani, când ANM emite cod roșu de caniculă pentru Capitală.

Potrivit ANM, pe parcursul zilei de marţi, în Capitală şi judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi Călăraşi, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40 - 42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Alina Șerban, meteorolog ANM: ”Pe parcursul zilei de astăzi ne așteptam la un disconfort termic accentuat în toată țara, cu temperaturi peste pragul caniculei, adică peste 35 de grade în majoritatea regiunilor. În consecință, o intensificare a valului de căldură pe care l-am regăsit ieri, mai timid, astăzi este în extindere și în intensificare în toate regiunile. Acest lucru înseamnă pentru partea de nord, de centru a teritoriului, temperaturi de 33, 35, 36 de grade; în vest, în sud și în est, temperaturi de 35, 36, 37, 38, iar în extremitatea de sud a Olteniei și a Munteniei vorbim de temperaturi deja de peste 40 de grade. Aceste valori sunt estimate a se înregistra în această după-amiază în adăposturile meteorologice, adică la umbră, pentru că cele real resimțite vor fi cu mult mai mari de atât. 

Mâine, valul de caniculă se va retrage către partea de sud-est a teritoriului, mai exact în Oltenia, dar în diminuare, în Muntenia, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în sudul și estul Transilvaniei, vom mai avea disconfort termic accentuat. Temperaturile vor fi de 33, până la 38 de grade, mai ridicate de atât, în jur de 40 de grade în sudul și estul Munteniei, în partea continentală a Dobrogei, în sud-estul Moldovei. În condițiile în care, în celelalte regiuni vorbim de fenomene specifice instabilității atmosferice ce se vor manifesta, în mod deosebit prin intensificări ale vântului.” 

Temperaturi mai mici cu 15 grade Celsius 

Cu toate acestea, meteorologii anunță că temperaturile vor scădea brusc chiar și cu 15 grade. Un val de aer rece va traversa țara noastră, în zilele următoare. 

Alina Șerban, meteorolog ANM: ”La momentul acesta, structura maselor de aer, poziționarea acestora și structura barică se configurează în așa fel încât vom avea o extindere de aer tropical peste toată partea de sud, sud-est a Europei, inclusiv în țara noastră, iar în zilele următoare, o masă de aer rece venită dinspre latitudini nordice, pe care o regăsim de altfel în nord-vestul și centrul Europei, se va deplasa. În zona noastră, masele de aer se deplasează destul de rapid încât avem astfel de schimbări. Adevărat, de data aceasta schimbările vor fi bruște și interne, pentru că de la o zi la alta diferența de temperatură va fi de 15 grade. Traversează destul de rapid zona țării noastre pentru că se încălzește din weekend.”

Ulterior, miercuri, în Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, vestul judeţului Constanţa şi în Capitală se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40 - 42 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. 

”Ne vom confrunta cu un disconfort termic accentuat, indicele temperatură umezeală urmând să depășească pragul critic de 80 de unități, în special în partea de sud, dar și în vestul țării. În ceea ce privește instabilitatea atmosferică, începând din această seară, de la ora 22 și până mâine dimineață la ora 10 va fi în vigoare o atenționare meteorologică cod galben pentru vest, nord-vest și partea de centru a țării, zone în care vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, rafalele pot depăși chiar și 80 km/oră, grindină, dar și cantități importante de apă în intervale foarte scurte de timp, ce vor putea depăși 30-40 litri/ metru pătrat. De joi încolo, vremea se răcește în toate zonele țării, abia dacă temperaturile vor ajunge la 30 de grade, în partea de sud a țării. În restul țării temperaturile vor fi cuprinse între 19 și 27 de grade,” a explicat Oana Păduraru, meteorolog ANM.

Restricții de circulație

Circulaţia rutieră va fi restricţionată, marţi şi miercuri, pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele care se află sub avertizări Cod portocaliu şi Cod roşu de caniculă, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

"Marţi şi miercuri, respectiv 25-26.07.2023, în intervalul orar 10:00 - 20:00, se vor institui restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele: Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Arad, Timiş, Caras-Severin, Bacău, Vaslui Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. Aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu - val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat", se arată în comunicatul CNAIR.

Potrivit companiei de drumuri, măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE