Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vara pierdem 40 de ore de somn din cauza căldurii din locuințe. Ce recomandări au specialiștii

Pierdem peste 40 de ore de somn în timpul verii din cauza căldurii, care, zilele acestea, este sufocantă chiar și pe timpul nopții. Uneori, nici geamul deschis nu ne mai ajută să scădem temperatura în locuință. Specialiștii spun că oamenii adorm greu și se trezesc frecvent pe timpul nopții. Există însă și soluții, spun aceștia. De la răcirea șosetelor în frigider, până la dușuri călduțe și evitarea folosirii telefoanelor sau a tabletelor înainte de culcare. 

În sudul României temperaturile pe timpul nopții nu au scăzut  în această săptămână sub 24 de grade Celsius. motiv pentru care multe persoane s-au plâns de tulburări ale somnului. Dușurile călduțe, nu reci, înainte de somn, ne ajută și ele să avem un somn mai odihnitor. Specialiștii ne mai recomandă să evităm mesele copioase și condimentate, dar și consumul de alcool înainte de somn, pentru că aceste obiceiuri cresc temperatura corpului, lucru care împiedică adormirea. 

Temperaturile mai mari de 25 de grade în locuință afectează calitatea somnului

Oana Deleanu, Medic Primar Pneumologie, competență somnologie: ”Din cauza căldurii, temperatura corpului nu scade așa cum ne dorim, ceea ce ne împiedică adormirea. Sau în timpul nopții, putem să nu ajungem în somnul profund. Ce e mai sus de 25 de grade, chiar afectează calitatea somnului și procesul de adormire.” 

După o noapte în care geamul a rămas deschis, temperatura în cameră a scăzut cu doar două grade. Chiar și în aceste condiții, ideal ar fi ca temperatura să fie menținută la același nivel și pe timpul zilei, mai ales în cazul celor care nu au aparat de aer condiționat.

30% din căldură pătrunde în locuință prin geamuri, așadar, specialiștii ne recomandă să le ținem închise pe timpul zilei și să tragem draperiile. Cu cât mai groase și opace sunt, cu atât mai bine ne protejează de căldură. 

Somnul vârstnicilor și al copiilor este cel mai afectat de temperaturile ridicate de afară, potrivit studiilor. După o noapte în care am dormit rău, tentația de a trage un pui de somn pe parcursul zilei este mare. Important este să ținem cont de un lucru. 

 Oana Deleanu, Medic Primar Pneumologie, competență somnologie: ”Power nap nu trebuie să dureze o oră, pentru că ajungem în somnul profund și ne trezim buimaci. Power nap-ul e de 15-20 minute.  Împărțirea somnului în 4 ore de somn noaptea și 2 ziua, nu e nicidecum de recomandat.”

O altă metodă de a face față căldurii pe timp de caniculă este să purtăm șosete răcite la frigider. Ceea ce am și făcut mai devreme. Răcirea picioarelor scade temperatura corpului și ne oferă senzație plăcută de răcoare. 

Somnul este la fel de important ca mâncarea și apa. Orele nedormite ne pot afecta sănătatea, putem deveni irascibili și stresați. Iar în cazul lipsei unui somn adecvat o perioadă lungă de timp, consecințele pot fi și mai grave, cauzând anumite boli cardiovasculare și tulburări neuro-cognitive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE