Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai mulți români suferă de insomnie. Ce probleme cauzează lipsa somnului și cum le putem preveni

Aproximativ 16% dintre români suferă de insomnie cronică, spun cele mai recente studii. Probleme cu somnul au însă mult mai mulți, spun medicii. Specialistii avertizează că lipsa odihnei generează probleme de memorie și concentrare, schimbări de dispoziție, obezitate și chiar diabet. Societatea Română de Pneumologie transmite că în ultimii 20-30 de ani, durata somnului a scăzut cu o oră.

Cazurile de insomnie au crescut în pandemie

Datele statisticilor legate de insomnii și de apneea în somn sunt îngrijorătoare. Creșterea cazurilor de insomnie a apărut odată cu intrarea în pandemie și a fost accentuată de evoluția actuală: razboiul din Ucraina și valul de scumpiri care aruncă populația în nesiguranță.

„Sunt date multiple pe mapamond, care demonstrează că în jur de 30% din locuitorii planetei suferă de insomnie. Legat de alte tulburări de somn, de exemplu sindromul de apnee în sonm, acesta are o frecvență de până la 5%”, a declarat medicul Florin Dumitru Miălțan, director la Societatea Română de Pneumologie.

Ce este apneea

Melatonina, numită și hormonul somnului, ne ajută să adormim și este secretată în momentul în care apare întunericul. Lipsa unei odihne corespunzătoare atrage un nivelul scăzut al acestui hormon și poate genera diabet zaharat sau obezitate, conform unui studiu Harvard Medical School. Apneea este o tulburare de respirație care determina o hipertensiune arterială greu de controlat și este și rezistentă la tratament.

„Vorbim de partea de apnee în somn, acesta este conectat la o multitudine de alte riscuri și boli asociate printre care aș enumera hipertensiunea greu de controlat, fibrilatie, risc de avc, diabet zaharat decompensat”, atrage atenția doctorul Florin Dumitru Miălțan.

Ce ar putea îmbunătăți calitatea somnului

Psihoterapeutul Alina Costache spune ca 8 din 10 pacienții ai săi se confruntă cu tulburări de somn, iar numărul acestora este în creștere.

„Tot contextul pe care noi îl traversăm, odată cu debutul pandemiei, cu începutul războiului, cu toate schimbările care au avut loc în jurul nostru, ne alimentează acel sentiment de nesiguranță, de insecuritate și atunci asta conduce la probleme legate de somn, ceea ce duce ca numărul pacienților să crească zi de zi”, explică Alina Costache, psihoterapeut.

Evitarea utilizării telefonului și altor dispozitive electronice noapte, înainte de somn ar putea îmbunătății calitatea somnului.

Medicii spun că majoritatea tulburărilor de somn pot fi tratate eficient înainte ca efectele acestora să ducă la probleme grave de sănătate. Pentru asta, adulții ar trebui să acorde mai multă atenție prevenției, adică stilului de viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE