Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce muzică te ajuta să dormi? Un top al melodiilor de pe Spotify include piese ale trupei BTS și Billie Eilish

Ascultarea unei melodii relaxante înainte de a merge la culcare s-a dovedit de mult timp că ne ajută să adormim. Sute de playlist-uri Spotify promit o selecție muzicală perfectă pentru un somn odihnitor. Dar ce este de fapt muzica relaxantă?

Oamenii de știință de la Centrul pentru Muzică în Creier de la Universitatea Aarhus din Danemarca și-au propus să abordeze această întrebare și să exploreze dacă așa-numita muzică de somn împărtășește un set unic de caracteristici universale.

Au fost surprinși să descopere că muzica pop și R&B apare adesea în listele de redare cu nume sau descrieri legate de somn.

Care este cântecul de leagăn perfect

Cercetătorii au analizat peste 225.000 de melodii din 985 de liste de redare pe Spotify care au fost asociate cu somnul și le-au comparat cu muzica dintr-un set de date care reprezintă muzica în general.

Rezultatele analizelor au arătat că, așa cum se presupune în mod obișnuit, muzica relaxantă este adesea caracterizată de tempo, zgomot și energie mai scăzute și este mai probabil să fie instrumentală și acustică, precum Cântecul de leagăn al lui Brahms.

Cu toate acestea, când a fost măsurată frecvența apariției unei piese în playlist-ul de somn, cea mai populară piesă, care a apărut de 245 de ori, a fost „Dynamite” a renumitei trupe pop coreene BTS.

Alte piese populare care au apărut adesea în playlisturile de dormit ale Spotify au fost „Jealous” de Labrinth sau „lovely (with Khalid)” de Billie Eilish și Khalid.

Dr. Kira Vibe Jespersen, profesor asistent la Universitatea Aarhus care a participat la studiu, a spus că varietatea și frecvența „muzicii pop generale” care a apărut în baza de date a fost „cea mai surprinzătoare descoperire”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE