Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petrecerile rave, interzise în Italia. Organizatorii riscă amenzi uriașe și chiar pedepse cu închisoarea

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Coaliția de extremă-dreapta condusă de premierul italian Giorgia Meloni a ajuns la un acord pentru a interzice petrecerile cu muzică rave. Camera inferioară a Parlamentului de la Roma a votat proiectul de lege prin care organizatorii evenimentelor rave riscă amenzi de la 1.000 de euro la 10.000 de euro și chiar pedepse de până la șase ani de închisoare.

Decretul a fost emis de Guvernul Meloni în urma unui eveniment rave organizat într-o hală din Modena, la care au participat aproape 4.000 de persoane din toată Europa, relatează Euronews.com.

„Petrecerea s-a încheiat”, a precizat Matteo Salvini, liderul partidului Liga Nordului, anunțând că persoanele care organizează astfel de evenimente sunt pasibile de pedepse de până la șase ani de închisoare.

„Gata cu petrecerile rave ilegale, cu huliganii care domină instituțiile umilite: acum ne schimbăm”, a adăugat el, făcând referire la o petrecere, unde, potrivit martorilor, participanții au strâns gunoaiele după ei.

Formarea Guvernului de extremă dreaptă în urma alegerilor din Italia din 2022 a șocat Europa. Atitudinea Cabinetului Meloni față de fanii petrecerilor rave nu reprezintă o noutate.

Politicienii de extremă dreapta s-au opus rave-ului încă din anii '80. Interdicția aplicată acum de Meloni are la bază un proiect al Guvernul de centru-dreapta a lui Mario Draghi - premier al Italiei în perioada februarie 2021 - octombrie 2022. Inițiativa a fost elaborată în urma unui eveniment rave organizat timp de șase zile în orașul Vitbero, din apropiere de Roma.

Ce este rave?

Deprins din mișcare mișcarea acid house care a apărut în anii '80 în Chicago, rave-ul a devenit popular în Europa. Tineri din tot continentul se întâlnesc la petreceri organizate în cluburi, depozite sau chiar pe câmpuri pentru a dansa pe ritmuri repetitive de house.

Cultura rave este considerată unii experți drept ultima mare mișcare de tineret din Europa.

„În vremuri dificile, oamenii caută noi modalități de a trăi; este o caracteristică a rave-ului. Era cumva o mișcare autonomă și se afla în afara forțelor statului și ale pieței”, a explicat Nav Haq, director asociat al Muzeului de Artă Contemporană din Anvers și autor al cărții "Rave and it's influence on Art and Culture".

„Cultura rave este într-un anumit mod în antiteza neoliberalismului și a acestui accent pe individualism”, a adăugat el.

Perturbate de oamenii adunați în număr mare și de muzică la volum ridicat, autoritățile au luat măsuri pentru a pune capăt evenimentelor rave, cu toate că forțele de ordine nu beneficiau de un cadru legislativ pentru a le interzice.

Cum sunt oprite petrecerile rave în Europa

Guvernul de extremă dreaptă din Italia nu este primul care ia măsuri împotriva fanilor muzicii rave. În Belgia, primarii au primit puteri discreționare pentru a anula astfel de evenimente, în timp ce în Regatul Unit o lege privind justiția penală și ordinea publică a fost adoptată în urma unei adunări de 20.000 de persoane în Castlemorton Common.

De asemenea, Senatul din Franța a adoptat în 2019 un proiect legislativ împotriva rave-ului. Inițiativa a fost introdusă în dezbatere de senatorul de extremă dreapta Pascale Bories care a precizat că orice adunare de peste 500 de persoane trebuie să obțină o autorizație din partea autorităților locale. În caz contrar, pot fi aplicate amenzi de până la 3.750 de euro celor care nu respectă legea.

De altfel, Giorgia Meloni a motivat introducerea măsurii, invocând faptul că Italia devenise un punct de atracție, în condițiile în care există interdicții în alte state europene.

"De ceva timp, oamenii vin din toată Europa pentru a organiza adunări ilegale cu violențe, droguri... pentru că noi le-am permis. Dar națiunile normale nu permit oamenilor să devasteze zonele protejate pentru a se distra”, a precizat ea.

În Italia, evenimentele rave au beneficiat anterior de anumit nivel de protecție, după ce o hotărâre judecătorească din 2017 a subliniat că oamenii au dreptul de a se aduna pașnic în conformitate cu articolul 17 din Constituția italiană.

De asemenea, în Italia a existat o opoziție acerbă față de noul proiect de lege.

În decembrie 2022, petrecăreții au ieșit pe străzile din Napoli pentru a protesta față de planurile Guvernului Meloni. Pe de altă parte, grupuri care militează pentru drepturile civile precizează că proiectul de lege ar putea fi folosit pentru a reduce la tăcere disidența politică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE