Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fierbinte de cald. Verile cu 50 de grade Celsius, o obișnuință în Europa. Cum încearcă Parisul să facă față arșiței

Un scenariu sumbru prinde contur: canicula devine coșmarul Europei, iar verile cu mai mult de 50 de grade Celsius vor deveni o obișnuință până în 2050. Metropolele europene vor deja să ia măsuri pentru a limita impactul arșiței care doboară record după record de la o zi la alta.

Parisul, de pildă, a intrat deja în alertă. Autoritățile și-au propus să acționeze ca să evite un „scenariu de coșmar” în viitor, când temperaturile estivale vor trece de 50 de grade Celsius, arată un nou raport, conform Euronews.

Capitala Franței este cunoscută pentru arhitectura emblematică, însă acoperișurile din tablă acționează ca un „radiator” în condiții meteo extreme, potrivit sursei menționate mai sus. Tocmai de aceea, e nevoie de anumite schimbări în structura imobilelor.

Canicula i-ar putea sufoca pe parizieni până la jumătatea secolului, potrivit unui raport care urmează să fie dezbătut joi de Primăria Parisului.

„Nu e o profeție, nici o intuiție sau o ipoteză. Ne aflăm într-o nouă situație climatică în care unii oameni suferă deja și care se va înrăutăți și mai mult”, a spus Alexandre Florentin, consilier și membru al partidului verde Génération Écologie.

Cum va fi viața în Paris la 50°C și cum se poate adapta orașul

În Paris, actualul record de temperatură a fost atins în 2019, când s-au înregistrat 42.6 grade Celsius la umbră, însă această temperatură ar putea crește cu încă 8 grade Celsius până în 2050, a declarat climatologul Robert Vautard pentru ziarul francez Libération.

Potrivit noului raport, Parisul va înregistra în medie 34 de zile de caniculă pe an până în 2030, mai mult decât dublu față de cele 14 zile înregistrate în 2008.

Totodată, tot până în 2030, parizienii vor îndura în jur de 35 de nopți tropicale pe an, cu temperaturi care vor depăși 20 de grade Celsius, față de cinci astfel de nopți toride, câte s-au înregistrat în 2008.

Așa cum se știe deja, canicula perturbă organismul uman. În 2003, aproximativ 15.000 de francezi au murit în timpul unei veri foarte călduroase.

Temperaturile vor face ravagii și în infrastructura Parisului. Rețeaua electrică va suferi întreruperi de curent, în timp ce topirea asfaltului va forța închiderea drumurilor, relatează Euronews.

Ce soluții există? Printre altele, Parisul trebuie să investească mai mult în amenajarea spațiilor verzi. De asemenea, este posibil să fie necesară ajustarea programului angajaților, ca să nu mai fie nevoiți să iasă în bătaia soarelui. Evenimentele de seară ar putea, de asemenea, să înceapă mai târziu, atunci când temperaturile sunt ceva mai scăzute.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE