Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce nu trebuie să consumăm pe timp de caniculă. Greșeala făcută cel mai frecvent

Recordurile de temperatură spulberate pe bandă rulandă în ultimele două săptămâni, devin o provocare din ce în ce mai mare pentru oameni, care trebuie să se obișnuiască până la urmă, dacă avem în vedere că schimbările climatice sunt ireversibile.

În aceste condiții, trebuie luate în calcul mai multe amănunte, printre care și alimentația. Însă pe lângă alimentele și băuturile recomandate și cele nerecomandate, există și un aspect neglijat de multă lume. Este vorba despre băuturile reci, pe care obișnuim să le consumăm atunci când este foarte cald.

Consumul de lichide reci pe timp de caniculă nu este recomandat

Însă consumul de lichide reci pe caniculă restricționează digestia, iar acestea au tendința de a diminua vasele de sânge. Exemplul cel mai simplu, dat de specialiști, este să observăm ce se întâmplă atunci când ne spălăm pe față cu apă rece sau caldă. Apa caldă deschide porii și relaxează pielea, iar apa rece închide porii.

Consumul de lichide reci duce la o scădere a funcționării sistemului imunitar, iar de aici rezultă și răceli sau îmbolnăviri intempestive.

Mulți au și obiceiul de a bea apă rece în timpul mesei sau imediat după masă, ceea ce nu este deloc sănătos, pentru că grăsimile au tendința de a se solidifica din cauza temperaturii scăzute a apei. În consecință, corpul se chinuie să digere aceste grăsimi.

Un alt aspect este cel al antrenamentelor fizice pe temperaturi ridicate, atunci când mulți au tendința de a bea rece, ceea ce ar trebui evitat, pentru că organismul face un efort suplimentar pentru a aduce apa ingerată la temperatura corpului. Iar acest efort înseamnă o "cheltuială" termică, al cărei rezultat final este practic o încălzire a corpului, nu o răcire, așa cum ne dorim. Sau, după o explicație din popor, "facem condens", iar efectul este de încălzire, nu de răcire. Răcirea este doar aparentă.

În plus, diferența de temperatură produce un șoc în organism. În aceste condiții, experții în sănătate susțin că apa la o temperatura mai caldă este cea recomandată pentru organism, mai ales că hidratarea este mai rapidă, iar digestia este îmbunățită, pentru că este stimulată producerea enzimelor digestive în mod natural.

Consumul de apă la temperatura camerei poate ajuta la purificarea sângelui și la detoxifierea naturală a organismului prin sistemul limfatic, piele și rinichi. Însă multe persoane au obiceiul de a consuma apă rece chiar și iarna, ceea ce poate reduce ritmul cardiac.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE