Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cod roșu de caniculă în Spania. Românii care călătoresc în zonă sunt atenționați de Ministerul Afacerilor Externe

Valurile de caniculă din ultimele două săptămâni au lovit și Spania, acolo unde disconfortul termic este uriaș, iar autoritățile au emis coduri roșii și portocalii. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis o atenționare către cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să meargă în Spania. Este știut faptul că cel mai mare număr de români din Diaspora se află în Spania.

Cod roșu de temperaturi în Spania

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Spaniei - Comunitatea Autonomă Andaluzia şi Comunitatea Autonomă Extremadura, că Agenția Meteorologică locală - AEMET a actualizat prognoza de vreme nefavorabilă și a emis coduri roşu şi portocaliu de caniculă, pentru perioada 17 - 19 iulie 2023.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://www.meteoalarm.org, http://sevilla.mae.ro/contact,  www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie", se arată în comunicatul MAE.

Canicula a produs incendii de vegetație

În sudul Europei, în principal în Spania, Italia și Grecia, 16 orașe au fost plasate sub alertă roșie, cu tempersturi care depășesc mult 40 de grade Celsius la umbră. În insulele Canare, din sudul Spaniei, au izbucnit incendii de vegetație în La Palma, iar autoritățile locale au început evacuarea în masă a peste 4.000 de persoane.

Valul de căldură a lovit zona încă de sâmbătă și a afectat o suprafață de peste 4.600 de hectare, iar 20 de clădiri au ars, conform presei spaniole. Peste 300 de pompieri au fost mobilizați, alături de nouă elicoptere și două avioane. Duminică au mai ajuns în zonă 86 de militari.

Anticiclonul Charon a adus temperaturi insuportabile și în Italia, iar la Roma s-au resimțit 43 de grade Celsius la umbră, în zona Colosseumului.

"Să mergi la Colosseum când sunt 43 de grade nu este de preferat, în special pentru cei în vârstă", a spus ministrul Sănătății din Italia, Orazio Schillaci.

În Grecia, Acropole a fost chiar închis, pentru ca turiștii să nu poată face vizite, iar în apropiere de Atena au existat incendii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE