Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții avertizează că luna iulie ar putea să fie cea mai fierbinte lună din ultimii 120.000 de ani

Sunt șanse mari ca în luna iulie să se înregistreze cele mai ridicate temperaturi globale din ultimii 120.000 de ani, spun specialiștii, potrivit The Guardian.

Lumea tocmai a trecut printr-o experiență remarcabilă. A suportat cea mai călduroasă săptămână înregistrată vreodată în perioada 3-10 iulie anul acesta. Iar meteorologii spun că mai urmează mult mai multe.

Nivelurile crescute de dioxid de carbon din atmosferă și un val neobișnuit de vânturi puternice care au planat deasupra Atlanticului au declanșat deja valuri de căldură în Texas, Grecia, Spania, Italia și o mulțime de alte națiuni.

Au fost emise alerte meteo de culoare roșie în întreaga Europă; incendii de vegetație fac ravagii în Croația, pe coasta Adriaticii, și în Navarra, în Spania; în timp ce obiective turistice precum Acropole au fost închise din cauza temperaturilor care au urcat până la 40 de grade.

Astfel de temperaturi nu au fost întâlnite de când se fac măsurători (1850)

Pământul nu a mai avut parte de așa ceva de când au început măsurătorile instrumentale ale temperaturii aerului, în anii 1850, a dezvăluit săptămâna trecută Organizația Meteorologică Mondială.

"Ne aflăm pe un teritoriu neexplorat și aceasta este o veste îngrijorătoare pentru planetă", a declarat profesorul Christopher Hewitt, directorul serviciilor climatice ale OMM.

Acest punct de vedere a fost susținut de Karsten Haustein, cercetător în domeniul radiațiilor atmosferice la Universitatea din Leipzig.

"Sunt șanse ca luna iulie să fie cea mai fierbinte lună din toate timpurile... "din toate timpurile" însemnând de la Eemian [perioada interglaciară], adică de acum 120.000 de ani".

Pe lângă factorii declanșatori ai actualelor valuri de căldură record, un eveniment El Niño în creștere în Pacific începe să își facă simțită prezența în toată regiunea.

Prin urmare, mulți oameni de știință avertizează că anul acesta sau anul viitor temperaturile mondiale ar putea depăși pragul de 1,5C, stabilit de IPCC ca fiind limita superioară a creșterii încălzirii globale care ar evita ca planeta să treacă prin puncte de inflexiune meteorologică care ar putea aduce schimbări ireversibile în modelele meteorologice mondiale.

Consecințele unui nou record de caniculă care se va produce foarte curând vor fi profunde și periculoase, adaugă oamenii de știință. În prezent, se estimează că peste 61.000 de persoane au murit din cauza temperaturilor galopante care au cuprins Europa vara trecută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE