Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caniculă europeană: Alerte roșii emise pentru 16 orașe din Italia. Autoritățile din mai multe țări au luat măsuri extreme

Șaisprezece orașe din Italia sunt în stare de alertă roșie, în timp ce sudul Europei continuă să se confrunte cu o căldură aprigă și cu temperaturi record.

Roma, Florența și Bologna se numără printre zonele afectate de valul de căldură, iar meteorologii sugerează că în Sicilia și Sardinia temperaturile ar putea ajunge până la 49 grade C (120F), ceea ce ar fi cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Europa, potrivit The Guardian.

Autoritățile, avertisment pentru populație

Alerta roșie înseamnă că și persoanele sănătoase ar putea fi expuse riscului din cauza căldurii, iar guvernul italian i-a sfătuit pe cei din zonele de alertă să evite lumina directă a soarelui între orele 11.00 și 18.00.

De asemenea, a avertizat populația să aibă grijă în special de persoanele în vârstă și de cele vulnerabile.

Mai multe zone din Grecia, Franța și Spania au fost, de asemenea, afectate de temperaturi extreme, fiind raportate cazuri de colapsuri ale turiștilor în Grecia și Italia, iar un muncitor în aer liber a murit lângă Milano.

În ultimele zile, temperaturile din Grecia au atins 40 de grade Celsius sau mai mult. Voluntarii au împărțit sticle de apă în locurile turistice, iar autoritățile au luat măsura neobișnuită de a închide pentru scurt timp Acropole din Atena vineri, în timpul celei mai fierbinți perioade, pentru a proteja vizitatorii de căldură. Se înțelege că o închidere similară ar putea fi repetată sâmbătă.

De asemenea, au existat îngrijorări legate de faptul că această căldură ar putea declanșa incendii de vegetație în țară, pentru care guvernul grec a anunțat planuri de urgență.

Pentru prima dată, a fost impusă o interdicție pentru persoanele care lucrează în sectorul construcțiilor și al livrărilor în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei. Angajații din sectoarele public și privat din Atena au fost încurajați să lucreze de la distanță.

În Spania, Crucea Roșie le-a spus oamenilor din apropierea incendiilor să rămână în casă și să închidă ferestrele.

Căldura intensă a fost cauzată de o zonă de presiune ridicată, numită neoficial Cerberus, după câinele cu mai multe capete din mitologia greacă, care a adus aer cald din Africa în Europa.

Aerul cald, care reține mai multă umiditate decât aerul rece, poate duce la condiții de căldură și uscăciune în unele zone și la ploi abundente și inundații fulgerătoare în altele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE